Selecteer een pagina

Meetbaar maken van circulariteit tijdens het ontwerpproces

Een op BIM gebaseerd raamwerk om circulariteit automatisch meetbaar te maken op verschillende gebouwniveaus. Dat is waar het afstudeeronderzoek van Jianli over ging. Dit raamwerk ondersteunt de ontwerper om circulaire ontwerpkeuzes te maken.

De potentie voor circulariteit in de bouwsector is groot. Desondanks focust veel onderzoek zich op het managen van sloopwerken en afvalverwerking. Om het circulair gedachtegoed al tijdens het ontwerpproces te implementeren, moeten architecten, constructeurs, project managers, et cetera, tools tot hun beschikking hebben om circulariteit in een vroeg stadium te waarderen. Omdat het meetbaar maken van circulariteit enorm data gedreven is, lijkt het een logische stap om dit te integreren met BIM.

Om te laten zien dat circulariteit meetbaar gemaakt kan worden met BIM en de gebruiker hiermee circulariteit kan afwegen tijdens het ontwerpproces, heeft Jianli een BIM-based beoordelingsmodel ontwikkeld. Dit model gebruikt Dynamo voor Revit als tool om een automatische link te maken tussen het BIM model en een externe productdatabase. Daarnaast maakt deze tool het mogelijk om de Building Circularity Index© (BCI) te bepalen. De resultaten worden weergegeven in een overzichtelijk dashboard en de mate van circulariteit wordt weergegeven middels kleuren in het Revit model. De resultaten zijn gevalideerd middels een case study om te laten zien dat het model werkt en het de circulaire potentie van een project kan weergeven. Het resultaat laat zien dat het mogelijk is om circulariteit in een zeer vroeg stadium mee te nemen tijdens het ontwerpproces en biedt concrete handvaten voor ontwerpers.

Wil je meer weten? Neem contact op met Mike van Vliet

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This