Selecteer een pagina

Wanted: Irma voor het klimaat!

Bats boem, dat is impact maken. Op 12 maart maakte ze haar intrede tijdens een corona-persconferentie, Irma. En drie dagen later maakte ze een onuitwisbare indruk door haar vertolking van hamsteren. Dankzij corona werd Irma een bekendheid. En niet alleen een bekendheid, iedereen houdt van Irma. Mooi om te zien dat Nederlanders in paniek raakten toen Irma werd gewisseld.

Maar er ontstond meer. Door de optredens van Irma is er veel meer aandacht voor gebarentaal en de dovengemeenschap in het algemeen. Zo zijn er bijvoorbeeld substantieel meer studenten die interesse tonen in de opleiding tot gebarentolk. Op sociale media klinken enkel lovende woorden over de gebarentolk. Irma heeft ervoor gezorgd dat een gebarentolk een vanzelfsprekendheid is. Het nieuwe normaal. Een gebarentolk is niet meer het ondergeschoven kindje.

Hoe kan dit? Ik denk dat het erin zit, dat we in moeilijke tijden zoeken naar verlichting. We zoeken naar iets hoopgevends en wat ons laat lachen. En daar was dan Irma. Die de zware corona-persconferentie toch nét iets minder zwaar maakte.

Wat maakt het dat Irma zo geliefd en onomstreden is door een ramp? En waarom lukt dit ons niet bij die andere ramp, de klimaatverandering? Want er zijn genoeg voorbeelden van personen die de Irma van klimaat had kunnen zijn. Neem nou Greta Thunberg. Zij is zowel gehaat en geliefd. Begrijp mij niet verkeerd, Greta heeft zeker gelijk, ik vind echter dat het te negatief gebracht wordt. Ik denk dat alleen doemspreken niet helpt om mensen te overtuigen. In beweging te krijgen. Hierdoor zullen ontkenners en twijfelaars zich er juist tegen gaan verzetten. Ik ben van mening dat we bij Greta, de Irma factor missen.

Kortom, ik wil ook een Irma voor het klimaat! Louter positief, waardoor verduurzamen een vanzelfsprekendheid wordt. Zo kan niemand er meer op tegen zijn, want uiteindelijk brengt het verbetering. Verduurzamen weg van de geitenwollensokken. Niet enkel een ‘linkse’ maar ook een ‘rechtse’ hobby. Samenhorigheid. Want ik zie in dat duurzaamheid juist een kans is, welke we niet mogen laten lopen.

En eerlijk, ik snap ook wel dat COVID-19 niet te vergelijken is met de klimaattransitie. Want bij het onderdeel klimaat wordt (helaas) wel politiek bedreven. Maar stiekem stel ik mij toch de vraag, hoe creëren we een Irma-effect bij de verduurzaming? Iets wat verbindt en laat inzien dat een duurzame wereld het nieuwe normaal is. Ik denk echter dat één Irma niet voldoende is. Er moeten heel veel Irma’s opstaan om daadwerkelijk Irma-effect te creëren voor het klimaat.

Dit betekent dat alle Irma’s juist moeten laten zien wat de positieve kant is van de verduurzaming. Laten we allemaal een Irma zijn. Om te zorgen dat we ook een Irma-effect krijgen voor het klimaat. Totdat verduurzamen ook het nieuwe normaal is. Ik wil ook Irma zijn. Daar ga ik voor.

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This