Selecteer een pagina

Emergis: de circulaire kinder- en jeugdkliniek

Circulaire economie is inmiddels een breed begrip. Ook in de bouw- en vastgoedsector. De sector zweeft van de energietransitie naar materialentransitie, dus van BENG naar de BCI (Building Circularity Index©). Dit betekent ook dat er nieuwe uitdagingen ontstaan. Uitdagingen waarbij wij als sector anders moeten nadenken over materiaalgebruik, eigendom van goederen en de wijze waarop wij met bestaande bebouwing omgaan. Emergis is zich hiervan bewust.

Emergis steekt bewust haar nek uit en realiseert het eerste circulaire zorggebouw in Zeeland. Hierbij is bewust ingezet op hergebruik, dit door gebruik te maken van een donorgebouw: het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen. Sinds 2016 stond dit districtskantoor leeg, omdat het plaats moest maken voor de Nieuwe Sluis. In plaats van het duurzame gebouw te slopen, is het ontmanteld en krijgen de materialen een nieuwe bestemming. Een écht tweede leven in de nieuw te (ver)bouwen kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. Maar wat betekent dit? Hoe circulair is Emergis met deze stap? Emergis had behoefte om het circulariteitsniveau van haar ambities te bepalen en heeft Alba Concepts gevraagd de graad van circulariteit te toetsen met behulp van de Building Circularity Index.

Met oog op het onderdeel materiaalgebruik is bewust ingezet op hergebruikte producten en elementen. Zo zijn de houten kolommen en liggers voor de constructie hergebruikt en afkomstig uit het voormalige districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen. Tevens zijn de shingles voor de buitenwandafwerking, de kozijnen en een groot deel van de installaties hergebruikt.

Een groot aandeel in de score is te herleiden naar het afvalscenario. Namelijk 91% van het totale gewicht van alle producten en elementen zijn in de toekomst herbruikbaar of recyclebaar. Zo zijn de biobased meranti kozijnen te hergebruiken in de toekomst. Ook de houten kolommen en liggers kunnen door slimme ontwerpkeuzen worden hergebruikt. Daarnaast krijgen onder andere de vlasisolatie en de hergebruikte radiatoren een volgend leven in de toekomst.

Met betrekking tot losmaakbaarheid scoort de kinder- en jeugdkliniek goed. Op enkele producten en/of elementen na zijn alle producten verbonden middels verbindingen met toegevoegde elementen. Tevens is een groot deel van de verbindingen toegankelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van HSB wanden en een houten dakconstructie.

De BCI methodiek leent zich uitstekend voor het opstellen van een materialenpaspoort met daarin een overzicht van de herkomst-, toekomst- en losmaakbaarheidsscenario’s op product- en elementniveau. Een basis waarmee wij durven te zeggen dat de kinder- en jeugdkliniek niet de laatste stap is in de materialencyclus, maar een start is voor eindeloos én verantwoord materiaalgebruik. Met de kinder- en jeugdkliniek heeft Emergis laten zien dat circulair bouwen mogelijk is. Rothuizen Architecten en Stedenbouwkundigen heeft al in de ontwerpfase bewust ingezet op het hergebruiken van producten en elementen en de losmaakbaarheid van het gebouw. Dit is dan ook terug te zien in het eindresultaat, een uniek en circulaire kinder- en jeugdkliniek!

Avatar foto

Wil je meer weten? Neem contact op met

Woud Jansen
E | woud@albaconcepts.nl
T | 06 55 32 75 85

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This