








100% circulair! Doe het samen en geef het door.
100% circulair in 2050, is jouw organisatie er klaar voor?
Nederland circulair in 2050. Dit betekent dat opdrachtgevers, in de bouw- en vastgoedsector, steeds vaker vragen om een prestatie op het gebied van circulaire vastgoedobjecten. Het is daarom belangrijk om als ontwikkelende bouwer aan te kunnen tonen, in welke mate circulariteit onderdeel is van een specifiek vastgoedobject. Alba Concepts helpt jouw organisatie daarbij. Met de Building Circularity Index© is het mogelijk om door middel van een materiaalpaspoort aan te tonen welke materialen zijn toegepast en wat de onderliggende verbindingen zijn.
Wat is de Building Circularity Index?
De BCI is een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk beproefde methode om de circulariteit van een vastgoedobject vast te stellen. Bij het bepalen van deze index gaan we uit van twee componenten die het circulariteitsbegrip inhoud geven. Dit in tegenstelling tot allerlei andere CE-filosofieën, zoals Cradle-2-Cradle, EcoChain, Material Circularity Index en Future Mountain, waarbij vele indicatoren enkel het begrip materiaal onderbouwen. Wij onderscheiden naast het materiaalgebruik (1) ook de losmaakbaarheid van materialen (2).
Wat doet Alba Concepts?
- Alba Concepts meet de mate van circulariteit van een vastgoedobject en genereert een materialenpaspoort in samenwerking met Madaster. Op deze manier is het overzichtelijk wat de herkomst, het afvalscenario en de mate van losmaakbaarheid van de toegepaste materialen, producten en/of elementen is.
- Alba Concepts optimaliseert het vastgoedobject op het gebied van circulair bouwen. Dit door optimalisaties aan te dragen op het gebied van materiaalkeuze en de verbindingen van materialen.
Onze ervaringen.
De BCI hebben wij reeds met een groot aantal opdrachtgevers toegepast. Onderstaand een greep uit onze ervaringen.


Lessons Learned Materialen Expeditie Infra
Op 24 september is het rapport “Lessons Learned Materialenexpeditie” gepubliceerd. Het rapport is het sluitstuk van het initiatief de Materialen Expeditie van bouwbedrijven TBI, Dura Vermeer en VolkerWessels, en de provincies Noord-Holland en Overijssel. Met totaal twintig samenwerkingspartners hebben zij een jaar lang geëxperimenteerd met het opstellen van een materialenpaspoort voor de infrasector. De deelnemende bedrijven en hun opdrachtgevers deden praktijkervaringen op bij veertien concrete projecten en deelden deze actief met elkaar tijdens intervisiebijeenkomsten. Deze waardevolle bevindingen zijn door Bouwend Nederland verzameld in een gedetailleerd rapport.


Een gloednieuw gebouw, met een donorskelet als basis
Binnen het bouwteam heeft Alba Concepts in de projectvisie ‘circulariteit’ omschreven hoe te komen tot een toekomstbestendige school. In de ontwerpfase adviseerden wij in het hergebruik van materialen en het toepassen van ‘nieuwe’ materialen met een circulaire herkomst en toekomstscenario. Met behulp van een duurzaamheidsraamwerk met Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) hebben wij continu gemonitord of vastgestelde prestaties behaald werden. Met behulp van de Building Circularity Index © toetsten wij of het Definitief Ontwerp voldeed aan de vastgestelde prestaties. Ook in de uitvoeringsfase blijft Alba Concepts vanaf de zijlijn betrokken. Gedurende het uitvoeringstraject monitoren wij of de gestelde KPI’s behaald worden en adviseren wij waar nodig in verdere materiaalkeuzes.


BAM streeft naar gemiddelde BCI-score van 60% op Schiphol
In december 2019 heeft Royal Schiphol Group een routeplan duurzame luchtvaart gepubliceerd. Hierin staan concrete acties om ervoor te zorgen dat de luchthavens binnen de groep in 2030 emissievrij zijn en mede om ervoor te zorgen dat de luchtvaart in 2050 CO2-vrij is. Een hoge ambitie waaraan BAM Bouw en Techniek Schiphol een grote rol spelen net als Main Contractor van Perceel 5b, Plaza en terminal 3. Door te sturen op afval-loos bouwen, circulair bouwen, energie- en emissiereductie en social return vult BAM Bouw en Techniek deze gigantische opgave voor de aankomende negen jaar in.


Circulair onderhoud Vastgoed Rijkswaterstaat Corporate Dienst
Rijkswaterstaat (hierna: RWS) bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werkt zij aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor volgende generaties. Daarom doet RWS aan duurzame gebiedsontwikkeling, wil zij in 2030 energieneutraal zijn én circulair werken (Rijkswaterstaat.nl, 2019).
Actueel.
Alba Concepts loopt voorop in de actuele ontwikkelingen en praktische toepassingen binnen het vakgebied. Of het nu gaat om de circulaire economie, innovatief contracteren en aanbesteden of het ontwikkelen volgens het principe van valuecapturing. Wij geloven erin dat het delen van meningen, kennis en praktijkervaringen een must zijn om als bouw- en vastgoedsector vooruitgang te blijven boeken.



Ja het kan! Zelf de mate van circulariteit van je projecten meten?
Ja het kan! Zelf de mate van circulariteit van je projecten meten?
BCI Gebouw geeft invulling aan éën van de kerndoelen van de transitieagenda Circulaire Bouweconomie: het meetbaar maken van circulariteit om bewustwording bij directbetrokkenen en de maatschappij te creëren. Ook sluit BCI Gebouw exact aan bij de uniforme, effectieve meetmethode, zoals deze door platform CB’23* is ontwikkeld samen met opdrachtgevers en opdrachtnemers.


Een uniforme meetmethode voor losmaakbaarheid in de GWW sector? Onze losmaakbaarheidsexpert Mike van Vliet licht toe’
Op 4 februari tussen 13.00 uur en 14.00 uur, tijdens de week van de Circulaire Economie, presenteert onze collega Mike van Vliet de belangrijkste bevindingen van de verkenning naar een ‘uniforme meetmethode voor losmaakbaarheid in de GWW’. In deze interactieve sessie worden de tussenresultaten getoond en gevalideerd met de deelnemers.


Alba Concepts aanwezig op de eerste digitale Marktdag gemeente Tilburg
Tijdens de marktdag op 3 december staat circulariteit in projecten in de openbare ruimte centraal. De gemeente Tilburg heeft het voornemen om alle gemeentelijke bouwprojecten circulair aan te besteden per 2023. En om in 2045 een volledig circulaire stad te zijn. Welke gevolgen gaat dit hebben? Wat merken we daarvan in onze dagelijkse praktijk?
Deze dag zijn er diverse presentaties waaronder die van Wouter Roemaat die betrokken is bij de circulaire renovatie van de Tilburgse spoorzone. Wouter zal meer vertellen over de uitdagingen die komen kijken bij het toepassen van circulariteit in aanbestedingen en de manier waarop circulariteit daarvoor meetbaar en aantoonbaar gemaakt kan worden.



Automatisering van de Building Circularity Index binnenkort een feit!
De automatisering van de Building Circularity Index © (BCI) is binnenkort een feit!
Voordeel voor toekomstige gebruikers is dat de BCI nu voor iedereen toegankelijk wordt en de score zonder tussenkomst van een adviseur bepaald kan worden. Het meetbaar maken van de circulariteit van vastgoedobjecten kan hierdoor sneller, goedkoper en objectief.
Product Circularity Index (PCI)
Materiaal index (M)
- Herkomst materialen
- Afvalscenario
- Technische levensduur
- Volume
Losmaakbaarheid index (Li)
- Type verbinding
- Toegankelijkheid verbinding
Element Circularity Index (ECI)
Materiaal index (M)
Losmaakbaarheid index (Li)
“Een element is een clustering van producten die onlosmaakbaar met elkaar verbonden zijn. Pas op het moment dat een verbinding losmaakbaar is en de schade beperkt blijft, eindigt de clustering en vormt het een element.”
Building Circularity Indicator (BCI)
“Een gebouw is een combinatie van elementen. Volume wordt gebruikt als normalisatie factor. De juiste materialen minder gebruiken.”




Meer informatie
Jim Teunizen
jim@albaconcepts.nl
06 53439321