Selecteer een pagina

Een gloednieuw gebouw, met een donorskelet als basis

Aan de Avignonlaan in Eindhoven realiseert Dura Vermeer Bouw Zuid een scholencomplex voor 600 leerlingen van de Aloysius Stichting. Deze stichting biedt speciaal basis- en voortgezet onderwijs. Het schoolbestuur van de stichting heeft het bouwheerschap voor het nieuwbouwproject overgedragen aan gemeente Eindhoven. De gemeente Eindhoven heeft een hoge duurzaamheidsambitie als het gaat om de nieuwbouw, namelijk een (bijna) energieneutraal en gasloze nieuwbouw, zoveel mogelijk vrijkomende materialen uit de bestaande bebouwing hergebruiken en een gezond binnenklimaat. 

Samen met Dura Vermeer Bouw Zuid, RoosRos architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs, New Horizon, DWA, Klimaatservice Holland BV vormen wij het bouwteam. Binnen het bouwteam heeft Alba Concepts in de projectvisie ‘circulariteit’ omschreven hoe te komen tot een toekomstbestendige school. In de ontwerpfase adviseerden wij in het hergebruik van materialen en het toepassen van ‘nieuwe’ materialen met een circulaire herkomst en toekomstscenario. Gemeente Eindhoven heeft Geert Verlind als expert in duurzaam bouwen ingezet. Dit zorgde ervoor dat wij in staat waren om inhoudelijk te sparren over de verschillende duurzaamheidsthema’s. Met behulp van een duurzaamheidsraamwerk met Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) hebben wij continu gemonitord of vastgestelde prestaties behaald werden. Met behulp van de Building Circularity Index © toetsten wij of het Definitief Ontwerp voldeed aan de vastgestelde prestaties. Ook in de uitvoeringsfase blijft Alba Concepts vanaf de zijlijn betrokken. Gedurende het uitvoeringstraject monitoren wij of de gestelde KPI’s behaald worden en adviseren wij waar nodig in verdere materiaalkeuzes.

Wat hebben wij met het bouwteam bereikt in deze toekomstbestendig school?

 • Een energieneutraal gebouw met een gezond binnenklimaat.
 • Het bestaande staalskelet is gedemonteerd en zoveel mogelijk als donorskelet ingezet in de nieuwbouw. De stalen liggers uit de bestaande bebouwing zijn geclusterd tot stalen kolommen voor de nieuwbouw. Het staal is na demontage twee keer getest op verschillende elementen en waar nodig bewerkt. De stalen liggers van de verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd in nieuw staal in verband met de grotere afmetingen en de beschikbaarheid donorstaal. Wil je meer weten of het donorskelet? Lees hier een uitgebreid artikel.
 • Door Dura Vermeer zijn de  aluminium puien uit de bestaande bebouwing geoogst en vormen in de nieuwbouw de gevels van één van de patio’s.  
 • New Horizon heeft herbruikbare materialen geoogst en materialen die niet herbruikbaar waren voor de school aangeboden aan hun partners van het Urban Mining Collective of andere partijen. De plafondplaten uit de bestaande bebouwing zijn bijvoorbeeld afgevoerd naar een project op de Dutch Design week in Eindhoven.
 • Beton vormt een van de grootste massa’s in het gebouw. Hier zijn zoveel mogelijk secundaire grondstoffen toegevoegd. Naast circa 30% granulaat heeft Jansen Beton hier zo veel mogelijk secundaire toeslagmaterialen toegepast.
 • In samenwerking met Gubbels is dakisolatie (circa 4000m2) afkomstig van gebouw in Tilburg met brandschade ingezet als begane grondvloerisolatie in de nieuwbouw.
 • Het schoolplein en de parkeerplaatsen worden voor het overgrote deel bestraat met hergebruikt straatwerk.
 • Houten plafonds krijgen een herbestemming in de nieuwbouw
 • Bestaande wastroggen worden hergebruikt voor de technische klaslokalen

Ben je benieuwd naar de nieuwbouw en hoe het er na de realisatie uit gaat zien? Bekijk dan hier de 3D video die gemaakt is door RoosRos Architecten.

Avatar foto

Wil je meer weten? Neem contact op met

Tessa Verhulst
E | Tessa@albaconcepts.nl
T | 06 36 32 69 56

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
 •  
 •  
Share This