Selecteer een pagina

De Mengfabriek geeft Energie

Op 10 oktober 2019, de dag van de duurzaamheid is het hoge woord geroepen en de spreekwoordelijke kogel door de kerk gegaan (of door de Mengfabriek). We gaan de Mengfabriek nog duurzamer maken! En dat start met één jaar onderzoek met onder andere wijkbewoners, onderzoekers, studenten, ondernemers, professionals en natuurlijk onze eigen Mengers.

Naast de duurzame energie van alle ondernemende bedrijven en individuen, moet ook onze elektrische energie duurzamer worden. Maar hoe verduurzaam je een 100 jaar oude mengvoederfabriek? Waar vinden we de voorbeelden hiervoor? Is het wel (financieel) haalbaar? En welke onderdelen van onze eigenaardige context kunnen we gebruiken voor alternatieve oplossingen?

Zomaar een paar vragen die we komend jaar samen met onder andere Buro Kade, ’t Eco Zand, Brabant geeft Energie, Vastgrip, de WaardenMakers, Avans en TNO gaan proberen op te lossen.

Vanaf 10 oktober is het startschot gelost om een jaar lang te gaan studeren op deze casus. Daarbij kijken we niet alleen intern naar de Mengfabriek maar ook juist naar omliggende wijken. Als wij overvloedige energie of opslag kunnen creëren, is er namelijk ruimte om te delen. En als we iets leren in de circulaire economie, dan is het wel dat het om delen gaat.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, gaan we niet de standaard weg bewandelen zoals isoleren, de installatie optimaliseren en duurzame opwekking. Met dit experiment willen we juist de synergie laten zien tussen de energietransitie en de circulaire economie. Dus met de middelen die we hebben, gaan we excelleren op de sterke punten. Er is enorm veel massa beschikbaar op het terrein met 14 silo’s en de naastgelegen buurt is enthousiast. Ben je benieuwd wat de uitkomsten zijn op 10 oktober 2020? Of wil je alvast een sneak preview? Volg dan de Mengfabriek geeft Energie of kom eens langs in het Ketelhuis.

Avatar foto

Wil je meer weten? Neem contact op met

Woud Jansen
E | woud@albaconcepts.nl
T | 06 55 32 75 85

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This