Het Nieuwe Normaal vanuit kostenperspectief
Centraal in het onderzoek stond de vraag: “Wat is de impact van Het Nieuwe Normaal op de investerings- en onderhoudskosten van gebouwen?”. We werkten negen archetypen uit opgesplitst in twee scenario’s (traditioneel en Het Nieuwe Normaal). Hierbij zetten we in op een integrale systeembenadering voor circulaire vastgoedontwikkeling en bouwmethode. Dit betekent dat we breder keken dan slechts de financieel-economische waarde van vastgoed en dat de lange termijnbeschouwing (via onderhoudskosten) net zo belangrijk is als de korte termijn (investeringskosten). Daarnaast brachten we de toekomstige impact van bouwactiviteiten op mens en milieu in kaart met CO2-beprijzing.
Onze conclusie: ‘’De echte prijs van Het Nieuw Normaal ligt in lijn met die van traditionele bouw als een lange termijn perspectief (25 jaar) wordt gehanteerd. Echter, de circulaire prestaties op de thema’s milieu-impact (MPG), materiaal gebonden CO2 (MPG2), herkomst materialen (% hernieuwbaar, hergebruikt, gerecycled) en losmaakbaarheid verbeteren sterk. Oftewel: voor nagenoeg dezelfde prijs wordt meer circulaire waarde verkregen. Omdat ieder archetype en beide scenario’s opgebouwd zijn uit vandaag de dag beschikbare bouwproducten en -materialen toont dit onderzoek aan dat de prestaties uit het Nieuwe Normaal haalbaar en op (middel)lange termijn betaalbaar zijn.’’
Wil je weten hoe wij tot deze conclusie zijn gekomen en welke kanttekeningen wij hierbij zien? Lees dan onze rapportage!