Selecteer een pagina

Welkom in de Mengfabriek!

Het is inmiddels een kleine drie maanden geleden dat wij afscheid hebben genomen van ons vertrouwde kantoor op de zolderverdieping in Villa Zuiderbosch te Rosmalen. Intussen heetten wij onze bezoekers welkom in ons nieuwe kantoor in DE circulaire hub van ’s Hertogenbosch: De mengfabriek.

Alba Concepts staat voor acteren waar doorsnee niet meer voldoende is in de bouw- en vastgoed sector. Een frisse blik op een vraag waar net even iets anders wordt verwacht. Niet voor niets is circulariteit een van de thema’s waar wij dagelijks mee te maken hebben. Daarbij zijn wij niet vies van wat stevige uitspraken zoals: “De energietransitie is een randvoorwaarde, de circulaire transitie is de uitdaging”. Met dit gedachtegoed zijn wij aan de slag gegaan. Circulair praten is circulair doen! En oh wat hebben wij mooie dingen gezien, gehoord, gedaan en geleerd.

Samenwerkingspartners
Een circulair project begint met een visie. ‘Wij laten zien dat circulaire bouwprincipes haalbaar zijn en dat dit niet per se resulteert in een ‘kringloop look, maar juist in een fris, modern en vooral ook mooi kantoorgebouw. Omdat wij maar acht jaar gebruik mogen maken van deze locatie, is de drijfveer om circulair te bouwen extra groot. Wij willen geen volle afvalcontainer achterlaten als wij het pand verlaten. Juist deze visie is de sleutel tot succes, want hiermee zijn wij op zoek gegaan naar samenwerkingspartners die dit delen en daarom nét een stap extra durven te zetten om dit te realiseren.

Collega Wouter Roemaat heeft onze visie omgezet in een schetsontwerp. Hiermee hebben wij een stip op de horizon geplaatst die niet in beton gegoten is, maar waar we samen met onze samenwerkingspartners naartoe kunnen werken. Daarbij hebben wij de volgende eisen gesteld:

  • Al het toegepast materiaal is hergebruikt, gerecycled of hernieuwbaar;
  • Al het toegepast materiaal is losmaakbaar en herbruikbaar of recyclebaar;
  • Al het toegepast materiaal bevat géén toxische stoffen;
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van pur en/of kit;
  • Waar mogelijk spreken wij een restwaarde af voor na deze acht jaar of hanteren wij alternatieve verdienmodellen.

Mede door het doorzettingsvermogen van zowel samenwerkingspartners, collega’s en iedereen die een steentje heeft bijgedragen zijn wij trots op het eindresultaat.

Benieuwd naar de circulaire ‘highlights’ in ons kantoor? Lees dan hier verder.

Wij zijn geïnspireerd om onze ervaringen te delen. Uiteraard nemen we onze ervaringen ook mee in onze projecten. Om in 2050 een volledige circulaire bouweconomie te bereiken moeten nog genoeg stappen gemaakt worden. Wij hebben nog tijd, maar laten wij met zijn allen meer experimenten aangaan om dit proces te versnellen! Een les die wij geleerd hebben is dat je de ambities en verwachtingen met elkaar moet delen en ruimte moet houden in het proces. Circulariteit zit soms in de kleinste details waarover je van tevoren helemaal niet nadenkt. Iedereen wil vooruit maar niemand zit te wachten om alle risico’s te dragen.

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This