NO WASTE = NO COPY PASTE.
Al jaren plakken we onze gebouwen aan elkaar en bestaan ze uit composieten. Fatsoenlijke demontage wordt onmogelijk gemaakt, of de esthetiek vervalt in hi-tech of tweedehands architectuur. Welke architectuur ontstaat er als we ook de schoonheid van duurzaamheid erkennen? Hoe kan een gebouw voorbereid zijn op een onvoorspelbare toekomst? Architectuur Maken onderzoekt waar de omslag ligt tussen circulariekoek en circulariteit.
Dit doen zij middels een opgave die Rotterdammers milieubewuster wil maken en zich een gezonde levensstijl willen aanmeten. Architectuur Maken ontwerpt een paviljoen voor natuur- en milieueducatie dat op dat vlak zelf voorbeeldig is! Met het herdefiniëren van de uitgangspunten voor de materialisatie van het ontwerp maken zij gezamenlijk inzichtelijk waar de kansen en de voor- en nadelen van circulaire strategieën liggen. Een strooptocht langs oude en nieuwe materialen brengt ons van COPY PASTE naar CUT PASTE.
Architectuur Maken en Alba Concepts slaan hun handen ineen om een onderzoek- en ontwerptraject vorm te geven waarin studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst aan de gang gaan met het ontwerpen van een duurzaam en circulaire uitbreiding van de Molenwei in Rotterdam Zuid. Circulair bouwen brengt allerlei nieuwe uitdagingen mee. Eén daarvan is dat circulair bouwen op verschillende manieren haalbaar is. Met dit traject stimuleren wij de studenten om zelf na te denken over wat circulair bouwen inhoudt en welke keuzes hierbij horen. Goed of fout bestaat niet zolang de onderbouwing past bij de visie van de student.
Circulair bouwen begint bij het initiatief, maar hoe vertaal je dit nou naar een ontwerptraject? Het meetbaar maken van circulariteit geeft de ontwerper handvatten om keuzes af te wegen. Daarom staat dit onderwerp centraal in het onderzoeksprogramma van de studio No Waste = No Copy Paste. Mike van Vliet en Woud Jansen van Alba Concepts lichten de toepassing van de Building Circularity Index© (hierna: BCI) toe, een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk beproefde meetmethodiek voor circulariteit. Ferry in ’t Veld en Nina Aalbers van Architectuur Maken helpen de studenten om de door hun bedachte circulaire strategie te koppelen met hun visie op de architectuur.
Aan het eind van het kalenderjaar presenteren de studenten hun circulair ontwerp aan het expertpanel. Een analyse van het ontwerp met behulp van de BCI behoort tot het eindresultaat. 18 oktober is het programma van start gegaan en wij kijken uit naar het verloop van dit leertraject!
Wil je meer weten? Neem contact op met
Mike van Vliet
E | mike@albaconcepts.nl
T | 06 53 48 89 13