‘Elke golf vraagt om een andere aanpak’
Projecten.
Duurzaamheid is in onze vraagstukken niet het sluitstuk, maar de basis van de aanpak. Een aantal voorbeelden van vraagstukken zijn: het samen met opdrachtgevers opstellen van duurzaamheidsstrategieën, het opstellen van financiële business cases en het helpen bij het inrichten van een proces, zodat alles binnen de afgesproken tijd en het afgesproken budget tot het gewenste eindresultaat komt. Onderstaand enkele voorbeelden van projecten waar wij dit eerder gedaan hebben.
Woonstichting Triada kiest voor natuurinclusief wonen
Woonstichting Triada kiest voor natuurinclusief wonen
Triada wil dat haar bewoners wonen in een toekomstbestendige woning en in een leefomgeving die de ecologische balans tussen mens, dier en natuur optimaal ondersteunt en verrijkt. Natuur en milieu zijn een belangrijke kracht en meerwaarde voor goed wonen. Daarnaast is het streven dat de eigen bedrijfsactiviteiten geen negatieve impact meer hebben op het milieu.
Onze rol
Het vinden van een optimaal evenwicht tussen de diverse duurzaamheidsdoelstellingen: dat was het vraagstuk voor dit traject. Ook zijn de stappen richting een natuurinclusief Triada uitgewerkt op overzichtelijke routekaarten.
Interduct… naar volledig klimaatneutraal in 2040!
Interduct is een toonaangevend bedrijf in de ventilatiebranche. Zij produceren, leveren, installeren en onderhouden ventilatieconcepten. Dit in zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Interduct is innovatief, vooruitstrevend en wil vooroplopen in de markt. Het doel is dat Interduct in 2040 volledig klimaatneutraal is. Daarom zijn er diverse projecten en initiatieven gestart om te verduurzamen: zoals een project om onderdelen van ventilatiesystemen te reviseren en hergebruiken. In het licht van deze initiatieven vroeg Interduct zich af hoe zij, beginnend met de bedrijfsonderdelen Installatie en Renovatie, stapsgewijs verder kunnen verduurzamen. De vraag aan Alba Concepts was: “Waarmee kan Interduct het verschil maken en welke acties leiden tot het behalen van de gestelde doelstellingen?”
WEBINAR: komt de mate van circulariteit tot uitdrukking in de woningprijs?
Circulariteit is inmiddels een vast onderwerp van gesprek als het om vastgoedontwikkeling gaat. Ondanks dat circulaire bouw noodzakelijk is om onze grondstofvoorraden niet uit te putten en ons klimaat leefbaar te houden, zijn er nog te weinig partijen die radicaal veranderen. Grotendeels omdat het financiële voordeel er nog niet in wordt gezien. Financieel voordeel van circulair bouwen is een grote katalysator op weg naar een circulaire economie.
Hagemans: Samen voor een duurzaam morgen!
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de projecten én de bedrijfsvoering van Hagemans. Hagemans wil bijdragen aan een duurzamere wereld en daarmee aan de (inter)nationale duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050. Ook opdrachtgevers sluiten steeds ambitieuzere prestatieafspraken en stellen steeds vaker vragen over diverse duurzaamheidskwesties.
Duurzaamheidsstrategie universiteitsbibliotheek – Radboud Universiteit
Radboud ziet duurzaamheid niet als een project, maar als een continu verbeterproces. Het vertalen van de duurzaamheidsambities naar de rol en de praktijk van de universiteitsbibliotheek, dat was de opdracht van dit strategietraject. Het ging hierbij specifiek om de dienstverlening van de bibliotheek en bijvoorbeeld niet om de gebouwen en ICT-voorzieningen.
De aanbestedingsprocedure voor Lincolnpark Centrum in Haarlemmermeer is in volle gang
Lincolnpark gaat voor vernieuwing en duurzame oplossingen. De wijk wordt energieneutraal en bij de bouw wordt rekening gehouden met de gevolgen van het veranderende klimaat. Ook is het de bedoeling zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken, zoals hout. Daarnaast ambieert Lincolnpark een groene omgeving, met veel bomen en struiken.
Alba Academie 30 mei 14.30 uur: CSRD: Van vinkjes naar visie
Vanaf 2025 geldt voor een groot aantal ondernemingen de rapportageverplichting onder de Corporate Sustainbility Reporting Directive (CSRD). Deze wetgeving heeft ook indirecte gevolgen voor minstens twee keer zoveel ondernemingen in de keten. Hoe zorg je ervoor dat de rapportage waardevol is voor jouw organisatie? Oftewel, hoe kom je van vinkjes naar visie? Om deze vragen te beantwoorden organiseren wij op samen met Deloitte (Sustainability Team & Risk Advisory) een Alba Academie
VrijHaven Havenstraatterrein
RED Company en Caransa Groep zijn door de gemeente Amsterdam geselecteerd om het Havenstraatterrein, gelegen in Amsterdam Oud-Zuid, te ontwikkelen naar Vrijhaven. Met trots kijken we naar het project Vrijhaven, een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid. Alba Concepts heeft het team mogen versterken op het onderdeel circulair materiaalgebruik in het plangebied.
Routekaart naar circulaire woningcorporatie De Kernen
Woningcorporatie De Kernen vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het creëren van een duurzame wereld. Zo is het thema energie al langer een belangrijk speerpunt voor De Kernen. Circulariteit staat ook op de agenda, alleen ontbrak het hier aan een overkoepelende visie. De Kernen was op zoek naar een integraal, gedragen circulariteitsraamwerk met daarin opgestelde circulariteitspijlers en thema’s, concrete doelstellingen en kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s). Dit raamwerk dient als spoorboekje om meer circulair te denken en te handelen.
De Kernen heeft Alba Concepts gevraagd om te helpen met het opzetten van een concrete circulaire strategie met bijbehorende doelen. Dit hebben we gedaan door samen toe te werken naar een gedragen routekaart die invulling geeft aan de circulariteitsambities van De Kernen.
Actieprogramma Toekomstbestendig Bouwen
“De uitdaging van woningbouw in Overijssel is enorm. Het tempo van woningbouw moet versneld worden. Echter, de provincie streeft ernaar om te voorkomen dat we in onze haast en focus op betaalbaarheid problemen creëren voor de toekomst. In de Woondeals is afgesproken dat er een Actieprogramma Toekomstbestendig Bouwen wordt opgezet, in samenwerking met een breed netwerk van gemeenten, woningbouwcorporaties en marktpartijen.
GOW! (Gebouwde omgeving Op Wijkniveau) Proeftuin
GOW!-Proeftuin is een initiatief van Van Wijnen samen met het MKB van Noord-Nederland. GOW staat voor Gebouwde omgeving Op Wijkniveau. En heeft als doel om noordelijke mkb-bedrijven te ondersteunen en te inspireren bij het ontwikkelen van innovaties voor de verduurzaming van woningen en wijken welke een lage milieu impact met zich meebrengen. Van Wijnen heeft voor het coördineren van de GOW!-Proeftuin haar bedrijfsonderdeel WDW aangesteld.
Chainable in de Nationale Milieudatabase!
Chainable in de Nationale Milieudatabase!
Circulaire keukenproducent Chainable gelooft in transparantie als het gaat om de milieuprestatie van hun product. Milieu impact meetbaar en aantoonbaar maken is een uitdaging, daarom werkte Alba Concepts de afgelopen periode in samenwerking met Chainable aan een levenscyclusanalyse (LCA) van de Chainable keuken. Uniek aan Chainable is het Kitchen-as-a-Service model waarbij het maximaliseren van de levensduur voorop staat.
Dura Vermeer Bouw Midden West concretiseert duurzaamheidsbeleid
Dura Vermeer heeft Alba Concepts gevraagd om te ondersteunen in het gericht en effectief vormgeven en verder concretiseren van het duurzaamheidsbeleid. Alba Concepts heeft een duurzaamheidsscan opgesteld, strategiesessies gehouden en toegewerkt naar concrete doelstellingen, indicatoren en actieplannen. In dit proces is steeds nauw samengewerkt met de werkgroepen binnen de vestiging zelf. Om zoveel mogelijk medewerkers te betrekken heeft Alba Concepts daarnaast ook kennissessies gehouden.
Versnellingslab circulair bouwen voor woningcorporaties
Woningcorporaties helpen om concrete stappen te zetten naar een circulaire praktijk bij het (ver)bouwen. Dat is het doel van het Versnellingslab Circulair Bouwen, het meerjarige leer- en ontwikkelprogramma dat wij samen met Groene Huisvesters, Cirkelstad en Platform31 gezamenlijk aanbieden.
Ekowood concept De Bredius Muiden – De wandeling
In Muiden als onderdeel van de gemeente Gooise Meren worden twee grotere woningbouwlocaties ontwikkeld. De Krijgsman, met circa 1.300 woningen, en de locatie voor deze opdracht met 90 woningen.
Mooiland en elk® groep reduceren CO2-uitstoot met 8.600 bomen
Mooiland en elk® starten in september met de circulaire renovatie van 36 woningen in Haps. Naast het verbeteren van de energieprestatie van de woningen tot A label na oplevering, zit de duurzame winst vooral in het toepassen van circulaire oplossingen tijdens de renovatie.
Alba Concepts heeft naast de advisering ook de BCI-score berekend van de toegepaste circulaire oplossingen. BCI Gebouw is een meetinstrument waarmee de circulaire potentie van een vastgoedobject kan worden bepaald.
Milieuprestaties Ekowood Houses beoordeeld met behulp van LCA
Ekowood is de samenwerking met Alba Concepts aangegaan om de milieuprestatie te beoordelen van het Ekowood Houses concept. Alba Concepts kwantificeert de milieuprestatie van de bouwproducten aan de hand van levenscyclusanalyse (LCA). Een van de doelen van dit project betreft het invoeren van de producten in de Nationale Milieudatabase (NMD).
Bij Tilburg University denk je aan groen
In een bosrijke en groene omgeving bevindt zich de unieke campus van de Tilburg University. Op deze campus zijn ruim 20.000 studenten met 110 verschillende nationaliteiten te vinden verspreid over de diverse gebouwen. De universiteit groeit nog steeds. Dit betekent dat de komende jaren verschillende ontwikkelingen, zowel nieuwbouw, renovatie en sloop, plaats gaan vinden op de campus. Tilburg University vind het belangrijk dat bij deze ontwikkelingen duurzaamheid een prominente rol krijgt. Om dit te realiseren is een duurzaamheidsstrategie voor vastgoed en terreinen opgesteld.
Aan de Stegge gaat voor een meetbare en stuurbare duurzaamheidsstrategie!
Alba Concepts en Aan de Stegge Twello hebben vanmiddag op de PROVADA een handtekening gezet onder een strategische samenwerking voor een meetbare en stuurbare duurzaamheidsstrategie!
Gezamenlijk gaan we een concrete routekaart tot 2025 bepalen met een doorkijk naar 2030. Hierin worden de duurzame ambities van Aan de Stegge op het gebied van circulariteit, biobased bouwen (materiaal), biodiversiteit (natuur) en gezondheid (mens) vertaald.
Circulaire gronduitgifte als gemeente; Zo doe je het!
De gemeente Vught wil de ontwikkeling van circulaire, klimaatneutrale, klimaatadaptieve en groene nieuwbouwwoningen stimuleren. Omdat in de huidige wet- en regelgeving al veel is vastgelegd over de energieprestaties van nieuwbouwwoningen wil de gemeente Vught, met Den Hoek als pilot project,
Circulair bouwen Het Nieuwe Normaal
Circulair bouwen start met het spreken van een gemeenschappelijke taal. Als je als opdrachtgever en opdrachtnemer het brede begrip van circulariteit kunt vertalen naar concrete onderwerpen is een gesprek hierover aangaan of een goede uitvraag opstellen een stuk gemakkelijker. Onderwerpen waarvan de definitie helder is en waarvan iedereen weet hoe je de prestatie op deze onderwerpen te verifiëren. Het Nieuwe Normaal heeft als doel deze gemeenschappelijke taal te bieden en daarnaast in de komende jaren te laten zien welke prestaties er haalbaar zijn op de verschillende circulaire onderwerpen.
Circulariteitsstrategie Radboud Universiteit
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Radboud Universiteit en is verder uitgewerkt in diverse visie- en beleidsstukken. Circulariteit is hierbij een belangrijk thema en een van de vier ambitiepijlers. De Radboud Universiteit wil in 2050 100% circulair zijn. Maar wat betekent dat? Hoe gaat de Radboud Universiteit hier komen? Waar zet de Radboud Universiteit wel en niet op in? Welke stappen worden hierin ondernomen? Maar vooral: hoe zorgen we dat we iedereen op de campus hierin is meegenomen en dat circulariteit van beleid op papier in de hoofden van de medewerkers en studenten landt? Dat ambities worden gedragen en gezamenlijk stappen worden gezet?
Circulaire business case voor HOUTbaar LOFT
Het innovatie lab van Era Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep (hierna: TBI WOONlab) ontwikkelt samen met haar partners het product HOUTbaar LOFT, een circulaire grondgebonden loftwoning. De loftwoning straalt circulariteit uit,
𝐁𝐨𝐮𝐰- 𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐬𝐭𝐠𝐨𝐞𝐝𝐤𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐥𝐭 𝐞𝐞𝐧 ‘𝐧𝐢𝐞𝐮𝐰 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐚𝐥’ 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐁𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐭𝐬𝐞 𝐛𝐨𝐮𝐰𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭𝐞𝐧
Het afgelopen jaar heeft Alba Concepts in samenwerking met Yellowchess in opdracht van Provincie Noord-Brabant een intensief traject begeleid voor én door koplopers uit de gehele bouw- en vastgoedketen. De basis staat, deelnemers vanuit alle relevante marktsegmenten zijn verbonden en tussen de organisaties zijn relaties ontstaan. Om deze koers samen voort te zetten, ondertekenen zij gezamenlijk een manifest waarin zij zich committeren aan de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen (BACB).
Concretisering circulariteitsstrategie Nijhuis
Nijhuis Bouw staat bekend om hun klantgerichtheid, lerend vermogen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nijhuis gaat daarom stappen zetten op het gebied van circulariteit. Om hier goed invulling aan te kunnen geven is er onderzoek gedaan naar wat medewerkers en opdrachtgevers verstaan onder het thema circulariteit.
Nieuwbouw L&M TU Delft: hoog ambitieniveau duurzaamheid en circulariteit
Alba Concepts ondersteunt als duurzaamheidadviseur bij de nieuwbouw voor de dienst Logistiek & Milieu van de TU Delft. Het gebouw wordt gevestigd op de Campus Zuid van de universiteit. Het Logistiek & Milieu (L&M) gebouw heeft een vloeroppervlakte van ongeveer 2.300m². De belangrijkste functie van de locatie is opslag en distributie voor gassen en vloeistoffen die gebruikt worden op de verschillende faculteiten van de universiteit. In het project werkt Alba Concepts nauw samen met de andere adviseurs: Architectenbureau cepezed, constructeur Arcadis en installatieadviseur Deerns.
Circulaire pilot Nijhuis: optimaliseren Trento conceptwoning
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is volgens Nijhuis eenvoudig, effectief en eigen. De Trento conceptwoning is het antwoord van Nijhuis op de toenemende verantwoordelijkheden die bouwondernemingen dragen in deze tijd. En toch waren ze benieuwd of het nog beter kon.
Brabantse Aanpak Circulair Bouwen
Zowel op landelijk, provinciaal, regionaal als op stedelijk niveau zijn er vele ambitieuze doelstellingen uitgezet, Green Deals, City Deals en Klimaatakkoorden en -plannen. Aan ambities en enthousiasme geen gebrek; iedereen weet het, circulair bouwen is én wordt het nieuwe normaal. Vanuit het landelijke programma Samen Versnellen wordt er gewerkt aan Het Nieuwe Normaal. Het Nieuwe Normaal geeft een minimale score voor circulair bouwen én ook een excellente score, of te wel een bandbreedte om op te sturen. Het Nieuwe Normaal is in ontwikkeling, op dit moment is Het Nieuwe Normaal 0.2.
Normering financiële waardebepaling
Om de circulaire transitie in de maakindustrie en bouwsector aan te jagen is het van belang om de financiële restwaarde van kapitaalgoederen en andere (bouw)producten inzichtelijk te maken. Het monetariseren van circulaire beslissingen is daarbij de aangewezen methode. Standaardisatie voorkomt wildgroei aan methoden en greenwashing.
De Alliantie: stap voor stap naar een circulaire woningvoorraad
De Alliantie werkt continu aan het verduurzamen van haar vastgoed. Stichting W/E adviseurs en Alba Concepts hebben de handen ineen geslagen om de Alliantie te ondersteunen bij het realiseren van de circulaire ambities. Dit doen we door onder meer circulaire optimalisaties voor te stellen die de Alliantie helpen bij het maken van circulaire keuzes in het onderhoud en bij nieuwbouw.
Woningcorporaties aan de slag met circulair bouwen én renoveren
De afgelopen maanden hebben Alba Concepts en DOOR architecten samengewerkt aan een onderzoek voor circulaire woningvarianten. In opdracht van PIANOo, Cirkelstad en provincie Zuid Holland, voor en door woningcorporaties Staedion en Trivire. Het onderzoek is een doorontwikkeling van de circulaire database. In dit onderzoek hebben wij de meest voorkomende corporatiewoningen doorgerekend naar circulaire varianten én visueel weergegeven hoe dit eruit ziet: Een ontwerp dus!
Horizons Amsterdam: Het antwoord op klimaat verandering
Vorige week werd bekend dat Horizons het winnend ontwerp is geworden! Horzions; een nieuw circulair woongebouw in de Sluisbuurt van Gemeente Amsterdam. Horizons bestaat voor 62% uit biobased en hergebruikte materialen en is voor 96% herbruikbaar aan het einde van zijn levensduur. Het energiepositieve, houten gebouw slaat bijna 3.000 ton CO2 op.
Een duurzaam en toekomstbestendig kantoor voor Woonpartners
Als woningcorporatie staat Woonpartners midden in de maatschappij en vindt het daarom belangrijk een bijdrage te leveren aan het creëren van een duurzame wereld van morgen. Bij Woonpartners staat duurzaamheid dan ook hoog op de agenda. Afgelopen jaar is het bestaande kantoor van Woonpartners gerenoveerd en daarmee getransformeerd naar een toekomstbestendig kantoor. Bij de renovatie van het kantoor is gewerkt vanuit een duurzame gedachte. Dit is dan ook duidelijk terug te zien in het eindresultaat namelijk een verduurzaamd en toekomstbestendig kantoor voor Woonpartners waarbij het thema circulariteit een belangrijke rol heeft gespeeld. Als duurzaamheidsadviseur is Alba Concepts vanaf de initiatie tot realisatie betrokken geweest en constant gestuurd om te komen tot een duurzaam resultaat.
Framework voor circulaire bestaande gebouwen
DGBC wil de circulaire bouwoplossingen verbreden en toepasbaar maken naar de gehele bouwsector. Een belangrijke vraag daarbij is: hoe krijgt circulariteit een plek in de gehele bouwopgave, zo ook voor bestaand vastgoed. In opdracht van Laudes, Bouwinvest en Schiphol heeft Dutch Green Building Council (DGBC) in samenwerking met Alba Concepts, Valstar Simonis, SGS Search, Metabolic een Circle Economy en een circulair framework voor BREEAM(-NL) In-Use opgesteld.
Circulair bouwen: Hoe hoog leggen wij de lat?
Nederland Circulair in 2050, een forse ambitie die het Rijk heeft gesteld. Wat betekent dit voor een specifiek project? Hoe hoog moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers de lat leggen om deze ambitie in de bouwsector te bereiken? Om hier concreet antwoord op te geven is het programma Samen Versnellen opgezet die toewerkt naar het ondertekenen van het convenant: ‘Circulair bouwen: Het nieuwe normaal’ in 2023.
Nieuwe werkplek voor ondersteunende diensten Avans Hogeschool
Op vrijdag 7 mei is de eerste fase van de verbouwing Avans Claudius Prinsenlaan 128 opgeleverd! Avans verhuisd hiermee de eerste ondersteunende diensten naar de Claudius Prinsenlaan 128, zodat deze een centrale plek krijgen op de Avans Campus te Breda en de campus nog meer tot zijn recht komt. Daarnaast heeft Avans de ambitie om het kantoorgebouw te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.
Onderzoek naar circulaire woningvarianten
De afgelopen maanden hebben Alba Concepts en DOOR architecten samengewerkt aan een onderzoek voor circulaire woningvarianten. In opdracht van PIANOo, Cirkelstad en provincie Zuid Holland voor en door woningcorporaties Staedion en Trivire. Het onderzoek is een doorontwikkeling van de circulaire database. In dit onderzoek hebben wij de meest voorkomende corporatiewoningen doorgerekend naar circulaire varianten én visueel weergegeven hoe dit eruit ziet: Een ontwerp dus!
Circulaire routekaart met speciaal meubilair
Een uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid heeft een hoge ambitie gesteld voor het speciaal meubilair in haar kantoren: binnen 5 jaar moet er meer circulaire dienstverlening (onderhoud, repareren en refurbishen) plaatsvinden, dan dat er nieuw wordt aangeschaft. Voorbeelden van speciaal meubilair zijn het vergadermeubilair, loungewerkplekken en restaurant meubilair. Door de hoeveelheid nieuw materiaalverbruik te verlagen, zoals geformuleerd in de ambitie ‘Nederland circulair in 2050’ én de klimaatimpact die nodig is voor de inrichting van de panden van de Rijksoverheid terug te dringen, wordt bijgedragen aan de nationale klimaatdoelstellingen.
Nieuwe toekomst voor materialen oude gemeentekantoor Wijchen
Op donderdag 29 april bevestigde wethouder Geert Gerrits van gemeente Wijchen een houten donorhart op het oude gemeentekantoor. Hiermee is het gebouw officieel een circulair donorgebouw. Dit betekent dat de materialen die vrijkomen bij de sloop worden hergebruikt. Een deel van de materialen wordt hergebruikt in het project. Andere materialen worden teruggebracht naar grondstoffen. Een bijzondere start van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer.
Nederland kijkt mee met aanbesteding Kameleon
De gemeente Haarlemmermeer heeft ambitieuze doelstellingen en wil energieleverend en circulair zijn in 2040. De Kameleon, een school voor primair onderwijs in Zwanenburg, moet wat betreft duurzaamheid als pilot fungeren voor de doelstellingen van de gemeente vanuit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen (IHP).
‘Woningcorporatie Portaal bereidt zich voor op een duurzame en circulaire toekomst’
Als woningcorporatie is Portaal een opdrachtgever van de bouw, een sector die wereldwijd 40% van de grondstoffen gebruikt. Portaal wilt graag bijdragen aan het verminderen van nieuw grondstoffen verbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Vanuit deze gedachte is er een Roadmap Circulair voor 2050 opgesteld, waarbij circulair bouwen en inkopen één van de hoofdpijlers zijn.
Trebbe wint selectie Leeuwesteyn in Utrecht met circulair plan voor 70 duurzame betaalbare huur- en koopwoningen
De gemeente Utrecht heeft ontwikkelende bouwer Trebbe geselecteerd voor kavel 14a in Leeuwesteyn, een nieuwe woonbuurt in Leidsche Rijn aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het winnende plan ‘De Kroon op Leeuwesteyn’ betreft een stadsbouwblok dat bestaat uit circa 70 duurzame huur- en koopwoningen. 45 woningen worden straks verhuurd in het middenhuursegment. De overige woningen zijn bestemd voor de verkoop. Centraal in het plan staat het sociale karakter van Leeuwesteyn. Enerzijds is dit geborgd door een mooie mix aan huur en koop. Anderzijds door de centrale binnentuin die met een gezamenlijke voedseltuin en een speel- en fitnesstuin ruimte biedt aan ontmoeting en beweging. Het plan is vormgegeven door Van den Berg Architecten en LAP Landscape & Urban Design.
PRICE: Hét fieldlab voor de circulaire leefomgeving
Op initiatief van de Provincie Flevoland en de gemeente Almere zijn in 2019 verschillende partijen vanuit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid bijeengekomen. De provincie Flevoland, gemeente Almere met een stuurgroep bestaande uit Van Wijnen, CIRWINN, ROC van Flevoland en de Hogeschool Windesheim hebben een verkennend onderzoek uitgevoerd naar een Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie.
Lessons Learned Materialen Expeditie Infra
Op 24 september is het rapport “Lessons Learned Materialenexpeditie” gepubliceerd. Het rapport is het sluitstuk van het initiatief de Materialen Expeditie van bouwbedrijven TBI, Dura Vermeer en VolkerWessels, en de provincies Noord-Holland en Overijssel. Met totaal twintig samenwerkingspartners hebben zij een jaar lang geëxperimenteerd met het opstellen van een materialenpaspoort voor de infrasector. De deelnemende bedrijven en hun opdrachtgevers deden praktijkervaringen op bij veertien concrete projecten en deelden deze actief met elkaar tijdens intervisiebijeenkomsten. Deze waardevolle bevindingen zijn door Bouwend Nederland verzameld in een gedetailleerd rapport.
VRIJDAG, een nieuw kloppend hart van Venlo
Gemeente Venlo heeft in februari 2020 door middel van een tender marktpartijen uitgedaagd een propositie te ontwikkelen voor de verschillende ontwikkelvelden en/of gebouwen in het gebied Kazerne Kwartier. De verschillende consortia moesten antwoord geven op vraagstukken als: Op welke wijze kan het gebied duurzaam ontwikkeld worden? Welke ruimte komt er voor vernieuwende concepten en oplossingen?’ Op welke wijze wordt het fort en de kazernegebouwen verbonden? En op welke locaties komt er bebouwing?
Knap staaltje regisseurswerk VUE bioscoop Nijmegen
In het stadshart van Nijmegen heeft ACE Holland voor Mariënburg C.V. en Vue Cinema’s een nieuwe bioscoop gerealiseerd. Alba Concepts heeft Mariënburg C.V. vanaf de initiatief fase tot oplevering bijgestaan in de rol van project-/ procesmanager, directievoering en toezicht in de uitvoering. Deze nieuwe bioscoop aan de Tweede Walstraat heeft acht high-end zalen en biedt plek aan circa 750 bezoekers. Met de realisatie van deze bioscoop spelen Mariënburg C.V. en Vue Cinema’s in op de gewenste binnenstedelijke ontwikkeling, te weten het gebied rondom de Tweede Walstraat aantrekkelijker maken. Het voorkomen van blinde gevels houdt een uniform winkelbeeld in het kernwinkelgebied in stand.
Nieuw hoofdkantoor SHV Energy opgeleverd
SHV Energy heeft – als wereldleider in het leveren van (bio) LPG – als duurzame doelstelling om mensen te helpen bij het overschakelen van vervuilende olie en vaste brandstoffen om zo schone lucht te creëren en hun CO2-impact drastisch te verlagen. Wij hebben SHV Energy (in samenwerking met Course over ground en Apto Architects) ondersteund met het vertalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen naar een slim, circulair en gezond kantoor. Dit hebben wij gedaan door de duurzaamheidsdoelstellingen uit te drukken in meetbare prestatie-eisen, concrete maatregelen op te stellen en te ondersteunen in het tenderproces. Met als eindresultaat: het kantoor als levend voorbeeld van de duurzame strategie van SHV Energy.
Aan de slag voor de Nationale Politie
Brink, PwC en Jonge Honden hebben samen met Alba Concepts de handen ineen geslagen voor een nieuwe raamovereenkomst genaamd ‘Strategische huisvestingsadviesdiensten’ met de Nationale Politie. Hiervoor is er een consortium opgericht, zodat er een team van experts is dat een fundamentele bijdrage aan de toekomstbestendige huisvesting van de politie gaat leveren.
‘Circulariteitsraamwerk’ helpt Tilburg om ambitieuze Circulaire Agenda uit te voeren
In de wetenschap dat de gemeente in 2045 circulair wil zijn, greep Tilburg de renovatie van vier monumentale industriële gebouwen in de Spoorzone aan om circulariteit te concretiseren, meetbaar te maken en te verankeren in het eigen denken en doen. De subsidieregeling voor Advies Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) stelde Alba Concepts in staat een ‘circulariteitsraamwerk’ op te stellen waar Tilburg volgens gemeentelijk beleidsadviseur Maikell van Rooijen mee vooruit kan – misschien zelfs wel tot 2045.
Training KPE: Het nieuwe model taxatierapport
KPE heeft voor taxateurs en makelaars een uitgebreid opleidingsprogramma samengesteld om met het nieuwe model te kunnen werken. Het programma bestaat uit drie virtuele praktijkgerichte cursusdagen waarvan Alba Concepts er twee verzorgt. Gedurende deze dagen verzorgen wij interactieve trainingen waarin wij taxateurs en makelaars opleiden zodat ze volgend jaar het nieuw model taxatierapport op een juiste wijze kunnen gebruiken.
Onderzoek potentie en haalbaarheid circulaire geveleconomie
In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben wij een verkennend onderzoek voor de circulaire potentie van de gevelbouw gedaan. Een breed vraagstuk waar veel stakeholders bij betrokken zijn. Hoewel dit de nodige afstemming vraagt, is het duidelijk dat iedereen dezelfde stip op de horizon heeft en dezelfde drive heeft om de gevelbranche naar een hoger circulair niveau te tillen.
Op naar Zero Emisson!
Een duidelijk statement met een hoge lat. Maar niet onhaalbaar. Mits de juiste stappen worden gezet in de tijd. En daar helpt Alba Concepts bij.
Samen met Sinis stelt Alba Concepts een Roadmap op voor de verduurzaming van de vastgoedportefeuille van Avans.
Biobased sociale woningbouw ontwikkelen
Fien Wonen heeft Alba Concepts ingeschakeld bij het ontwikkelen van biobased sociale huurwoningen en het laten landen van de kansen binnen de organisatie, zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen. Op drie locaties in Hardinxveld en Lexmond werkt Alba Concepts scenario’s uit voor het aanpassen of vervangen van bestaande woningen.
Een gloednieuw gebouw, met een donorskelet als basis
Binnen het bouwteam heeft Alba Concepts in de projectvisie ‘circulariteit’ omschreven hoe te komen tot een toekomstbestendige school. In de ontwerpfase adviseerden wij in het hergebruik van materialen en het toepassen van ‘nieuwe’ materialen met een circulaire herkomst en toekomstscenario. Met behulp van een duurzaamheidsraamwerk met Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) hebben wij continu gemonitord of vastgestelde prestaties behaald werden. Met behulp van de Building Circularity Index © toetsten wij of het Definitief Ontwerp voldeed aan de vastgestelde prestaties. Ook in de uitvoeringsfase blijft Alba Concepts vanaf de zijlijn betrokken. Gedurende het uitvoeringstraject monitoren wij of de gestelde KPI’s behaald worden en adviseren wij waar nodig in verdere materiaalkeuzes.
Nieuw plan ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’
Op vrijdag 10 juli presenteerde Gemeente Wijchen de hoofdlijnen van het plan van Team Ter Steege Bouw Vastgoed voor het gebied Tussen Kasteel en Wijchens Meer (TKWM) in Wijchen. De lat lag hoog en het is Team Ter Steege gelukt een visie te presenteren die het kasteel, het Wijchens Meer én de Markt met elkaar verbindt. Het plan voor de gebiedsontwikkeling in het centrumgebied van Wijchen is tot stand gekomen door middel van een Tenderprocedure welke het afgelopen jaar heeft plaats gevonden.
Als Alba Concepts hebben wij de procesbegeleiding mogen doen vanuit de Gemeente Wijchen voor deze Tender.
Circulaire Productkaarten
Cirkelstad biedt een platform aan vooruitstrevende publieke en private partijen die werk maken van steden zonder afval en zonder uitval. In samenwerking met Cirkelstad heeft Alba Concepts in 2019 een database ontwikkeld met 70 circulaire alternatieven van producten en materialen in de bouwsector. De database is continue aan verandering onderhevig door ontwikkelingen en innovaties vanuit de markt. Daarom zijn de handen tussen Cirkelstad en Alba Concepts wederom ineengeslagen, om toe te werken naar een tweede versie. Inmiddels zijn we zover en is de lijst uitgebreid tot circa 200 producten!
Cirkelstad Brabant 2020!
Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan het opzetten van Cirkelstad Brabant. En met resultaat. Begin van het jaar is de ambitie uitgesproken om op provinciaal niveau een Bouwprogramma op te zetten, ondersteund door community’s of practice (CoP’s), die georganiseerd zijn naar de deelnemende gemeenten. Het doel is om in dit Brabantse programma door de deelnemende gemeenten, samen met (lokale) marktpartijen een aantal concrete bouwopgaven te selecteren. Bouwopgaven waarbij de ambitie rondom energie neutrale gebouwen en circulair bouwen gelijktijdig worden gerealiseerd.
Gemeente Tilburg jaagt voorliggende energie- en grondstoffentransitie aan
Gemeente Tilburg zet zich intrinsiek in voor het aanjagen van de voorliggende energie- en grondstoffentransitie. De ambitie van de gemeente Tilburg is om energieneutraal te zijn in 2040 en om meer in klimaatneutraal te zijn in 2045. De eigen maatschappelijke vastgoedvoorraad biedt enorme kansen om als gemeente te laten zien aan de bewoners, lokale bedrijven en organisaties dat Tilburg de daad bij het woord voegt.
BAM streeft naar gemiddelde BCI-score van 60% op Schiphol
In december 2019 heeft Royal Schiphol Group een routeplan duurzame luchtvaart gepubliceerd. Hierin staan concrete acties om ervoor te zorgen dat de luchthavens binnen de groep in 2030 emissievrij zijn en mede om ervoor te zorgen dat de luchtvaart in 2050 CO2-vrij is. Een hoge ambitie waaraan BAM Bouw en Techniek Schiphol een grote rol spelen net als Main Contractor van Perceel 5b, Plaza en terminal 3. Door te sturen op afval-loos bouwen, circulair bouwen, energie- en emissiereductie en social return vult BAM Bouw en Techniek deze gigantische opgave voor de aankomende negen jaar in.
“Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België
Kamp C heeft de ambitie om op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen te realiseren om circulair bouwen in België van de grond te krijgen. Inmiddels is een belangrijke stap genomen om deze ambitie waar te maken. Op 17 januari 2020 is na een jaar van circulair aanbesteden een geschikt bouwconsortium geselecteerd om deze innovatieve en uitdagende opdracht uit te voeren. Het nieuw gebouw krijgt de naam ’t Centrum.
‘Op termijn het duurzaamste bedrijventerrein!’ Gemeente Schiedam
Toen Alba Concepts de gemeente Schiedam vroeg naar haar ambities met betrekking tot de herontwikkeling van de Spaanse Polder en ’s-Gravelandsepolder, was het antwoord: ”In Schiedam wordt op termijn het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland gerealiseerd”. Een gewaagde, maar zeker geen onmogelijke uitdaging. Helemaal gezien het feit dat binnen nu en vijf jaar het merendeel van de erfpachten afloopt. De gemeente ziet in dit gegeven dan ook de uitgelezen kans is om een duurzame invulling te geven aan de nieuwe uitgiftes van de erfpachten. Zo kunnen zij gevestigde en nieuwe ondernemers stimuleren én motiveren om te investeren in duurzaamheid. Een interessant vraagstuk dat vraagt om een integrale aanpak op verschillende aandachtsgebieden en schaalniveaus, waarbij de gemeente constant in nauwe samenwerking is met de ondernemers binnen het gebied.
Circulair onderhoud Vastgoed Rijkswaterstaat Corporate Dienst
Rijkswaterstaat (hierna: RWS) bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werkt zij aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor volgende generaties. Daarom doet RWS aan duurzame gebiedsontwikkeling, wil zij in 2030 energieneutraal zijn én circulair werken (Rijkswaterstaat.nl, 2019).
De Mengfabriek geeft Energie
Op 10 oktober 2019, de dag van de duurzaamheid is het hoge woord geroepen en de spreekwoordelijke kogel door de kerk gegaan (of door de Mengfabriek). We gaan de Mengfabriek nog duurzamer maken! En dat start met één jaar onderzoek met onder andere wijkbewoners, onderzoekers, studenten, ondernemers, professionals en natuurlijk onze eigen Mengers.
Gebouwd voor gezonde condities, wat betekent dit voor de toekomst?
Laudy bouwt voor gezonde condities. Waarom? Omdat Laudy het als haar taak ziet om met haar werk bij te dragen aan een gezonde conditie van de wereld om ons heen. Voor hun opdrachtgevers, medewerkers, partners, leveranciers én onderaannemers. Hoe? Door in te zetten op de ‘Schijf van Vijf’. Vijf elementen die samen nodig zijn om deze gezonde condities te bereiken.
NO WASTE = NO COPY PASTE.
Al jaren plakken we onze gebouwen aan elkaar en bestaan ze uit composieten. Fatsoenlijke demontage wordt onmogelijk gemaakt, of de esthetiek vervalt in hi-tech of tweedehands architectuur. Welke architectuur ontstaat er als we ook de schoonheid van duurzaamheid erkennen? Hoe kan een gebouw voorbereid zijn op een onvoorspelbare toekomst? Architectuur Maken onderzoekt waar de omslag ligt tussen circulariekoek en circulariteit.
Handvatten voor het borgen van losmaakbaarheid
PIANOo en Rijkswaterstaat zijn in 2018 onder de vlag van CB’23 gestart met het leernetwerk circulair en klimaatneutraal inkopen in de GWW en Bouw. Het doel van het leernetwerk is de samenhang en integratie van circulair inkopen in de GWW en Bouw te versterken en de overheid te helpen hierin stappen te zetten. Ook is het van belang om middels het leernetwerk partijen inzicht te geven in de mogelijkheden van circulariteit en om concrete handvatten met betrekking tot dit thema aan te reiken.
Bergen duurzaamheid te verzetten in België
In Westerlo gaat op een heuse duurzame bouwcampus het eerste circulaire gebouw van België verrijzen: ’t Centrum. Het wordt in aankoop, realisatie, gebruik en beheer een circulair bedrijfsgebouw, waarin alle betrokkenen worden gestimuleerd om circulair te werken, bouwen en ondernemen. Team ATP, bestaande uit Turntoo, PLEKvoor en Alba Concepts, begeleidt het hele proces- en projectmanagement, met duurzaamheid als essentiële voedingsbodem.
Bo-Ex maakt stappen in de circulaire economie
Bo-Ex is een Utrechtse woningcorporatie, die woonruimte biedt aan ruim 9.000 huishoudens. Als woningcorporatie staat Bo-Ex midden in de maatschappij en vindt het daarom belangrijk een bijdrage te leveren aan het creëren van een duurzame wereld van morgen. Zo is het thema energie een belangrijk speerpunt voor Bo-Ex. De ambitie van de organisatie is om in 2020 de woningvoorraad naar gemiddeld energielabel B brengen. Daarnaast streeft Bo-Ex naar een gemiddeld energieneutrale woningvoorraad in 2030.
Leernetwerk bouw: Handvatten voor circulair inkopen in de bouwsector
Publieke organisaties zijn steeds meer bezig met het circulair inkopen van gebouwen. Maar hoe geef je een aanbesteding waar circulariteit een rol speelt nu handen en voeten? Het leernetwerk Bouw is erop gericht om publieke organisaties met vragen en uitdagingen omtrent circulair inkopen in de bouwsector handvatten te bieden. Bovendien krijgen deelnemers de kans om ervaringen en kennis op te doen van andere publieke organisaties.
Duurzaamheidsstrategie Libéma Open
Het Libéma Open is het enige internationale toptennistoernooi op gras in Nederland. Het is onderdeel van de ATP en WTA World Tour en één van de belangrijkste voorbereidingstoernooien op Wimbledon. Een toonaangevend evenement waar toptennis, entertainment, een gezellige sfeer, culinair genieten en shopping centraal staan.
Innovatietraject Van Wijnen Zuid: Grensverleggend naar morgen én overmorgen
‘Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven.’ Dat is de slogan van Van Wijnen en vanuit deze drive geeft zij antwoord op vragen van nu en de toekomst. Van Wijnen is zich echter bewust van het feit dat de wereld meer en sneller dan ooit in beweging is. De samenleving verandert, technologie ontwikkelt zich in een razend tempo en ook op het gebied van duurzaamheid is Van Wijnen er van doordrongen dat er een hoop gaat en moet veranderen.
Circulariteitstool Rabobank
Rabobank is vanuit hun missie “Growing a better world together” gedreven om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Rabobank voelt zich niet alleen verantwoordelijk om bij te dragen aan deze maatschappelijke uitdagingen, maar wil ook goed zorgen voor hun klanten. Dagelijks maken in Nederland namelijk 800.000 bedrijven gebruik van de diensten van de Rabobank. Door te werken aan maatschappelijke uitdagingen en aan uitdagingen waar hun klanten de komende jaren voor staan, wil de Rabobank zoveel mogelijk bijdragen aan het welzijn en de welvaart in Nederland. Rabobank helpt ondernemers duurzaam te groeien.
Losmaakbaarheid dit jaar ook meetbaar met GPR en BREEAM
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft Alba Concepts gevraagd onderzoek uit te voeren naar het meetbaar maken van losmaakbaarheid in de bouw in het kader van de transitieagenda circulaire bouweconomie. Een uniforme meetmethodiek helpt de bouwsector met richting te geven aan het experimenteren met losmaakbaar en ook meer circulair bouwen. De meetmethodiek moet aansluiten op bestaande duurzaamheidsinstrumenten zoals de MilieuPrestatieGebouw (MPG) en wordt geïntegreerd in BREEAM-NL en GPR gebouw.
Spinner Cirkelstad Brabant
Geen afval, geen uitval. Dat is de missie van Cirkelstad. Cirkelstad biedt een platform aan vooruitstrevende publieke en private partijen die hier werk van maken. Woud Jansen is vorig jaar gestart als spinner van Cirkelstad Tilburg . Samen met de Provincie Brabant en Brabantse Energie is er de afgelopen weken gewerkt aan een regionaal programma: Cirkelstad Brabant! De ambitie is uitgesproken om op de schaal van Brabant een bouwprogramma op te tuigen. Tijdens Building Holland is het startschot gegeven van dit bijzondere traject.
Emergis: de circulaire kinder- en jeugdkliniek
Circulaire economie is inmiddels een breed begrip. Ook in de bouw- en vastgoedsector. De sector zweeft van de energietransitie naar materialentransitie, dus van BENG naar de BCI (Building Circularity Index©). Dit betekent ook dat er nieuwe uitdagingen ontstaan. Uitdagingen waarbij wij als sector anders moeten nadenken over materiaalgebruik, eigendom van goederen en de wijze waarop wij met bestaande bebouwing omgaan. Emergis is zich hiervan bewust.
GGz Centraal: opstellen integraal duurzaamheidsraamwerk
Als zorginstelling staat GGz Centraal midden in de samenleving. GGz Centraal vindt het dan ook belangrijk om structureel inhoud te geven aan deze maatschappelijke rol. Met het oog op de toekomst is het van belang het thema duurzaamheid structureler te verankeren binnen de bedrijfsvoering en de vastgoedportefeuille van GGz Centraal. Er is behoefte aan een beleidsplan tot 2025, waarin integraal de duurzaamheidsthema’s, zoals energie, circulariteit, gezondheid, mobiliteit, sociale cohesie et cetera zijn verwerkt.
Revitalisatie kantoren Kuijpers: show- en testcase
Technisch dienstverlener Kuijpers wil de kantoorgebouwen aan het Zuiderkruis 15-17 in Den Bosch faseren en revitaliseren. Hierbij zullen zij eerst het gebouw aan Zuiderkruis 17 revitaliseren en vervolgens het andere gebouw. Vanuit het programma Gebouw Vol Energie Den Bosch is Kuijpers gestart met het formuleren van duurzaamheidsambities. Het is van groot belang dat revitalisatie de kantoren maximaal voorziet in de gezondheid, functionaliteit en het comfort van de medewerkers. Kuijpers ziet graag dat hun medewerkers prettig en gezond kunnen werken in de kantoren. Met de revitalisatie van de twee gebouwen aan het Zuiderkruis laat het bedrijf zien wat de Kuijpers-standaard is. Kwaliteit, koploper in de technieken die bijdragen aan energiezuinigheid, smart building, flexibiliteit en circulariteit.
Concretisering circulariteitsstrategie Universiteit Utrecht
De Universiteit heeft vier strategische thema’s: Dynamic of Youth’s, Institutions for Open Societies, Lifesciences en Pathways to Sustainability. Met name dit laatste thema is koersbepalend voor onderwijs en onderzoek net zoals de gehele bedrijfsvoering. Universiteit Utrecht neemt hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en wil een inspirerend voorbeeld zijn. Om dit extra kracht bij te zetten heeft de Universiteit Utrecht het doel gesteld om in 2030 CO2 neutraal te zijn. Hierbij ligt de focus op duurzaam huisvesten, mobiliteit, energie en aandacht voor duurzaamheid bij inkoop.
Dura Vermeer PCS Conceptwoning
Circulaire economie is een trend die zich steeds verder ontwikkelt. Er is een grondstoffenakkoord getekend en de eerste regelgeving (MPG) op het gebied van circulariteit is ingevoerd. Dura Vermeer Bouw Zuid omarmt deze ontwikkeling en neemt de taak op zich om aan de slag te gaan met dit thema. Als ontwikkelende bouwer heeft Dura Vermeer behoefte aan het eenduidig definiëren van het begrip circulaire economie voor zijn organisatie. Een van de eerste stappen die Dura Vermeer hierin zet is het meten van het circulariteitsniveau van de PCS conceptwoning door middel van de Building Circularity Index© (BCI).
Optio: het flexibele woningconcept van Van Wanrooij
Optio is het flexibele woningconcept van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling die opdrachtgevers en consumenten een ruime keuze geeft aan indelings-, uitbreidings- en afwerkingsvarianten. Bij Van Wanrooij en ook bij de Optio conceptwoning staan duurzaamheid hoog in het vaandel. Van Wanrooij is zich er bewust van dat het thema duurzaamheid & circulariteit nu en in de toekomst een grote rol gaat spelen en niet genegeerd kan worden. Daarom heeft Van Wanrooij Alba Concepts ingeschakeld om door middel van de Building Circularity Index© (BCI) het circulariteitsniveau te bepalen van de Optio conceptwoning.
Duurzame en toekomstbestendige sporthal voor gemeente Buren
De gemeente Buren heeft de ambitie een duurzame en toekomstbestendige sporthal te realiseren in Maurik. De gemeente realiseert de sporthal op het gemeentelijk sportpark Maurik-Oost. De sportvoorziening is een mooie toevoeging aan de voetbalvereniging, korfbalclub, turnvereniging en scouting die er al zijn gevestigd. De sporthal biedt straks ruimte aan bewegingsonderwijs en verschillende sporten waaronder turnen, zaalvoetbal, korfbal, volleybal en basketbal.
Europese aanbesteding beheerorganisatie RVKO succesvol afgerond
De RVKO heeft een portefeuille bestaande uit 64 scholen gelegen in Rotterdam en zeven randgemeenten en heeft een omvang van circa 129.000 m2 bruto vloeroppervlak. Voor het beheer van het onderhoud aan deze vastgoedportefeuille loopt het contract met de huidige beheerorganisatie bijna af waardoor de RVKO deze opdracht weer opnieuw moet aanbesteden. De RVKO heeft Alba Concepts gevraagd om het gehele proces van de aanbesteding te begeleiden en deel te nemen aan de beoordelingscommissie. Circulariteit was een wezenlijk onderdeel van de uitvraag.
Verduurzaming stadskantoor Arnhem
De ambtelijke organisatie van gemeente Arnhem heeft voor de herhuisvesting een haalbaarheidsstudie uit laten voeren voor de verduurzaming van het huidige Stadhuis. Deze studie heeft in kaart gebracht welke mogelijkheden het Stadhuis heeft om de bestuurlijke en ambtelijke organisatie te huisvesten. Voor de haalbaarheidsstudie zijn op basis van bepaalde thema’s een aantal scenario’s opgesteld.
’t Centrum, het meest circulair gebouw van België.
Circulair bouwen staat in België nog in de kinderschoenen. Door een brede kijk op circulair bouwen te geven en zelf het eerste circulaire gebouw neer te zetten, wil Kamp C deze innovatieve en duurzame manier van bouwen in België van de grond krijgen. Het pilotproject rond ‘t Centrum zal inzicht geven in de obstakels en oplossingen. En het zal de broodnodige circulaire transitie in de bouwsector versnellen. Het innovatieve gebouw moet de katalysator worden voor circulair bouwen in België en daarbuiten. Rond deze hotspot voor bouwinnovatie wordt de komende jaren stap voor stap een circulair bedrijventerrein ontwikkeld.
Team Energiek wint tender Projectontwikkeling Leidsche Rijn Centrum Oost!
Alba Concepts is onderdeel geweest van het winnende team Energiek, het team van Janssen de Jong Projectontwikkeling voor de ontwikkeling van vier kavels in Leidsche Rijn Centrum Oost.
Rekenmodel duurzaamheid erfpachtwaarde gemeente Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft de ambitie een duurzame stad te zijn om ook in de toekomst een prettige plek te blijven om te wonen en te werken. Om dit te bereiken gaat de gemeente Amsterdam de uitdaging aan om ten opzichte van 2013 20% meer duurzame energie per inwoner op te wekken en het verbruik van energie met 20% terug te brengen.
MADASTER: De Financiële Module
Op 29 september 2017 is het Madaster platform gelanceerd. Vanuit deze publieke online bibliotheek kan voor elk vastgoedobject een digitaal materialenpaspoort worden gegenereerd. Hierdoor maakt Madaster inzichtelijk welke materialen in een gebouw zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Madaster geeft materialen een identiteit, zodat afvalstromen kunnen worden geëlimineerd en daarmee draagt Madaster bij aan een transitie naar een circulaire economie.
Energieneutrale renovatie basisschool de Schakel te Vlaardingen
De renovatie van IKC De Schakel kent zijn oorsprong in het innovatieprogramma School vol Energie van de Green Deal Scholen. Een belangrijk doel van het innovatieprogramma is: vraag, aanbod, regelgeving én financiering samenbrengen om grootschalige renovatie van scholen mogelijk te maken.
Duurzame herontwikkeling “tussen Kasteel en Wijchens Meer”
De gemeente Wijchen heeft ambitie en wil het gebied “tussen Kasteel en Wijchens Meer” duurzaam herontwikkelen. Deze unieke plek in Wijchen, die potentieel een belangrijke toegevoegde waarde kan hebben voor het hele centrumgebied van Wijchen, moet de komende jaren verder worden vormgegeven.
Studentencampus Leiden
Leiden, de oudste studentenstad van Nederland, krijgt met de campus YOURS de meest sociaal duurzame studentencampus van het land. Het autovrije campuspark vormt de nieuwe spil van het Lammenschanspark en verbindt de groene Kanaalzone met het ROC plein en stationsgebied Lammenschans. Alba Concepts is namens Ballast Nedam Development betrokken bij de uitwerking en verdere ontwikkeling van fase 2 van de campus.
Routekaart Duurzame Gebiedsontwikkeling Rimpeler gemeente Putten
Gemeente Putten onderschrijft het Rijksprogramma en de landelijke doelstelling om de samenleving in 2050 energieneutraal te krijgen. Dit is vastgelegd in de visie gemeente Putten ‘Putten, klimaatneutrale gemeente 2050’.
Verduurzaming Ronald McDonald Huizen
Zowel Ronald McDonald in Nederland als Ronald McDonald House Charities hechten veel waarde aan een duurzame bedrijfsvoering. Het past binnen haar maatschappelijke rol om bewust om te gaan met de impact die de Huizen hebben op de omgeving en het milieu.
EEN GROENER EN GEZONDER HILVERSUM – DOET U OOK MEE?
Weet je hoeveel energie je kunt besparen in je pand? Voel je je fit in je gebouw en hoe ervaren overige gebruikers het pand? Is je pand geschikt voor zonnepanelen? En zo ja, hoe rendabel zijn deze? Welke subsidies zijn er beschikbaar waarmee je rendabel kunt verduurzamen? Welk energielabel heeft je kantoorpand en mag het na 1 januari 2023 nog als kantoorpand gebruikt worden? Zomaar een aantal vragen …
PITlab opent haar deuren!
Het PIT lab van DOOR Architecten is open! Met zicht op de eerste Amsterdamse wijngaard in de Tuin van BRET, het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland. Gericht op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen: van verbruik naar gebruik, en van lineaire naar circulaire processen.
OML ontwikkelt de eerste biobased gebiedsontwikkeling!
Op bedrijventerrein Zevenellen is, in samenwerking met lokale agrariërs, het initiatief geopperd om een Biobased Agricultural industrie op te zetten. Om hiermee een vliegende start te maken is het noodzakelijk om (startup) bedrijven aan te trekken en het thema ‘Biobased Agricultural’ aan te jagen.
Renovatie Tesselschadestraat 4 naar energieneutraal!
In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf wordt het voormalig kantoor van de Belastingdienst aan de Tesselschadestraat 4 te Leeuwarden gerenoveerd en ingericht als Rijkskantoor. Het bijzondere aan deze renovatie is dat het als Pilot onderdeel is van het innovatieprogramma Kantoor vol Energie.
Nieuwe vestiging Holland Casino Venlo gaat voor Cradle-2-cradle
Holland Casino gaat de bestaande casinovestiging in Venlo verlaten en verhuizen naar een nieuwe locatie. Gemeente Venlo heeft hieraan wel een aantal voorwaarden gesteld, waaraan Holland Casino invulling gaat geven. Eén belangrijk uitgangspunt is dat de nieuwe casinovestiging past binnen de filosofie die de gemeente heeft omarmd, Cradle-2-Cradle (C2C). Daarnaast denkt en doet Holland Casino duurzaam in haar eigen bedrijfsprocessen en wenst dit op een integrale manier te verankeren in het nieuwe gebouw. Een uitdaging waar duurzaamheid, vastgoed en financiën in balans moeten worden gebracht en gehouden. Alba Concepts ondersteunt Holland Casino in dit traject.
Meten is weten! Circulair Paviljoen ‘The Green House’ Utrecht.
Het circulair paviljoen ‘The Green House’ is een ontwikkeling van Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron. Het paviljoen moet 15 jaar lang een bron van inspiratie zijn voor een nieuwe circulaire economie. Deze unieke ontwikkeling betreft een horeca-, werk- en vergaderaccommodatie en wordt de plek waar duurzame innovaties getoond worden. Alba Concepts is gevraagd om, door middel van de Building Circularity Indicator, de circulariteitsambitie meetbaar te maken. Daarnaast heeft Alba Concepts het circulair inkoopproces ondersteund.
Nieuwe bioscoop in Nijmegen
In het stadshart van Nijmegen realiseert ACE Holland voor Vue Cinemas een nieuwe bioscoop. Deze nieuwe bioscoop aan de 2de Walstraat zal 8 high-end zalen hebben en plek bieden aan ruim 1.000 bezoekers. Met de realisatie van deze bioscoop spelen ACE en Vue in op de gewenste binnenstedelijke ontwikkeling om het gebied rondom de 2de Walstraat aantrekkelijker te maken. De opdrachtgever is Mariënburg C.V. Maar het is niet zomaar een project…
Van Wijnen kondigt 70 procent circulaire woning aan
Vorige week verscheen een artikel in de Cobouw over de lancering van de 70 procent circulaire woning door Van Wijnen Noord BV. Alba Concepts heeft een rekenmethode ontwikkeld om de mate van circulariteit te bepalen. Deze methode is ingezet bij de bepaling van de mate van circulariteit bij de woningen van Van Wijnen Noord.
Dynamisch rekenmodel helpt Universiteit Utrecht bij verdere systematische verduurzaming bedrijfsvoering
Duurzaamheid is een strategisch thema van de Universiteit Utrecht en dat komt tot uitdrukking in het onderwijs en onderzoek alsook in de bedrijfsvoering. De UU wil een inspirerend voorbeeld zijn en streeft om in 2030 CO2 neutraal te zijn. De afgelopen jaren is systematisch gewerkt aan het verder verduurzamen van de bedrijfsvoering. Hierbij ligt de focus op duurzaam huisvesten, mobiliteit, energie en er is aandacht voor duurzaamheid bij inkoop en faciliteiten.
Gemeente Den Bosch: Gebouw Vol Energie!
’s-Hertogenbosch streeft naar een klimaatneutrale gemeente, uiterlijk in 2050. Daarvoor is in de bestaande kantorenvoorraad een energiebesparing van grofweg 60% nodig. Het overige energieverbruik van deze gebouwen moet duurzaam worden opgewekt. Om een vliegende start te kunnen maken met deze doelstelling is de gemeente ’s-Hertogenbosch in 2017 samen met de Bossche Energiecoalitie gestart met Gebouw vol Energie. Doel is om in 2020 tien bestaande gebouwen in ’s-Hertogenbosch gerenoveerd te hebben naar energieneutraal of energieneutraal nieuw te hebben gebouwd. Dit doen wij samen met gebouweigenaren en/of gebruikers mét ambitie. Alba Concepts heeft de rol van procescoach in dit traject.
VO- PO-Raad Utrecht krijgt nieuwe buren
De VO Raad, PO Raad en Schoolinfo krijgen nieuwe bewoners op de huidige locatie aan de Aïdadreef te Utrecht. Vanaf april 2017 zal Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) en Kennisnet zich verplaatsen naar de Randstad. Hiervoor dient er in navolging van de renovatie van de begane grondvloer, eerste en vijfde verdieping in 2014, nu ook de derde en vierde verdieping grondig te worden gerenoveerd. Alba Concepts begeleidt dit traject van initiatief tot en met de oplevering in juni 2017.
Sl!m verduurzamen Gemeente Eindhoven
2 november was het dan zover! Het consortium !mpuls* en Gemeente Eindhoven hebben op 2 november 2016 de overeenkomst ondertekend waarbij zij een innovatieve samenwerking aangaan voor de renovatie, het onderhoud én het maximaal verduurzamen van zeven gemeentelijke gebouwen in het Eindhovense stadshart. Een resultaat om trots op te zijn!
Circulariteitsmodel voor Van Wijnen Noord BV
Van Wijnen heeft stevige ambities als het gaat om het verduurzamen van de woningmarkt. Naast ‘Nul op de Meter’ heeft Van Wijnen ook de doelstelling om in 2025 Zero Waste te gaan bouwen. Vanuit dit perspectief is Alba Concepts gevraagd een beoordelingsmodel te ontwikkelen om de mate van circulariteit van het woonconcept Fijn Wonen objectief te kunnen beoordelen.
Verduurzaming hoofdkantoor Waterschap Zuiderzeeland.
In het kader van het programma ‘Samen Beter Werken’ heeft Waterschap Zuiderzeeland een bewuste keuze gemaakt om het bestaande hoofdkantoor te gaan renoveren naar een meer duurzame huisvesting. Inmiddels is er een ontwerptraject opgestart door YNNO en heeft Alba Concepts opdracht gekregen voor de nadere invulling van de verduurzamingsopgave. Belangrijke reden voor de renovatie is dat Waterschap Zuiderzeeland zich maatschappelijk verantwoordelijk voelt om een gezonde, duurzame leef- en werkomgeving te creëren. Naast duurzaamheid zijn kostenbewustzijn en innovatiekracht voor Waterschap Zuiderzeeland belangrijke onderwerpen in de verdere uitwerking van de renovatie.
Verduurzaming bestaande kantorenvoorraad Den Haag
De gemeente Den Haag heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Onderdeel van deze opgave is het verduurzamen van de Haagse kantorenvoorraad. Een belangrijk uitgangspunt is dat verduurzaming ondersteunend is aan het economisch klimaat van de stad. De uitdaging is om een set van maatregelen vast te stellen en de rol van de gemeente daarbij scherp te krijgen teneinde zowel de duurzaamheidsambities als de economische doelstellingen van de gemeente te verwezenlijken. Alba Concepts is gevraagd te adviseren bij het gericht verduurzamen van de kantorenmarkt in Den Haag.
E=0 renovatie FUMO-hoofdkantoor i.s.m. gemeente Leeuwarden
Energieneutrale, comfortabele en duurzame kantoren. De missie van Energiesprong is in de loop van de jaren niet veranderd. Alba Concepts wil, samen met het innovatieprogramma Kantoor Vol Energie (KVE), de markt voor energieneutrale renovaties van kantoorgebouwen stimuleren en ervoor zorgen dat vraag en aanbod elkaar vinden.
Circulair inkopen i.o.v. Waterschap Zuiderzeeland
In aanvulling op de huidige renovatie en verduurzaming van het eigen kantoor, heeft Waterschap Zuiderzeeland (ZZL) de ambitie om het inbouwpakket volgens de principes van de circulaire economie in te kopen. Een van de duurzaamheidspijlers van ZZL is het hebben van aandacht voor grondstoffen en materialen. Hierbij is er niet alleen focus op de grondstoffen kringloop, maar ook op de financiële kringloop. De uitdaging is dan ook, om op zoek te gaan naar een optimum tussen beide kringlopen. ZZL heeft Alba Concepts gevraagd om invulling te geven aan de definitie van circulariteit en het proces van aanbesteden te begeleiden.
Herontwikkeling watertoren De Meije
Watertoren De Meije [1932] ligt ten noordwesten van Woerden in de Meije. Het is een van de laatste watertorens in eigendom van drinkwaterbedrijf Oasen. De toren is in de regio bekend onder de naam ‘Pietje Potlood’ of ‘Het Zoutvat’ en heeft sinds 2001 de status van rijksmonument. Om de kwaliteit van de watertoren te vergroten en een duurzame instandhouding te garanderen overweegt Oasen de toren te herbestemmen. Met het oog hierop is opdracht gegeven aan Alba Concepts om, in samenwerking met IA Groep, een onderzoek uit te voeren naar de technische kansen en financiële mogelijkheden voor herbestemming.
Bouwmarktplaats
Als antwoord op de maatschappelijke uitdaging rondom grondstoffen schaarste ziet Alba Concepts, in samenwerking met de Economic Board Utrecht (EBU) en Repurpose, kansen voor nieuwe verdienmodellen rond circulair bouwen: de Bouwmarktplaats. Dit online platform maakt het mogelijk om circulair te slopen én te bouwen, door de koppeling te maken tussen vraag en aanbod van herbruikbaar bouwmateriaal. De Bouwmarktplaats sluit aan op bestaande bouwprocessen, draagt bij aan een vermindering van grondstofverspilling, is financieel interessant en biedt de mogelijkheid om als bedrijf onderdeel te zijn van de koplopers die de verandering richting de circulaire economie waarmaken.
Rekentool School vol Energie
Basisschoolgebouwen zijn gemiddeld 42 jaar oud. Voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs geldt een vergelijkbare leeftijd: 38 jaar. Daarvan heeft 75 procent een energielabel C of lager. Een kwart van de gebouwen reikt zelfs niet verder dan energielabel G. Hoogste tijd dus voor een grondige aanpak. Energiesprong en de Green Deal Scholen bundelen krachten voor het innovatieprogramma School vol Energie.
Nuon Energiedak
In een periode waarin klimaatverandering hoger op de agenda staat dan ooit, introduceert Nuon dé innovatieve oplossing in duurzame energie: het Nuon Energiedak. Een dak dat energiebesparing en -productie combineert in een stijlvol ontwerp. Alba Concepts is als adviseur verantwoordelijk voor de verbinding tussen Nuon en de toeleverende industrie, om te komen tot dit baanbrekend Energieoptimaal renovatieconcept voor de particuliere woningbouw. Op dit moment is het eerste pilotproject gestart.
Kantoor vol Energie / Energiesprong
Vastgoed niet zien als een kostenpost, maar als een bedrijfsmiddel. Dit staat centraal in de ontwikkeling van nieuwe denkrichtingen over rendabele duurzaamheid. Inmiddels werken Jim en Woud al anderhalf jaar lang aan tools ten behoeve van het ontwikkelen en realiseren van energieneutrale kantoorhuisvesting. Een van de belangrijkste tools die is opgeleverd, is de ValueCase. De ValueCase is geen platte rekenmodule maar een procesaanpak voor energieneutrale huisvesting middels kernwaarden, kritieke prestatie-indicatoren en een bijbehorend value-driven budget.
KPE
KPE is een kwalitatieve, innovatieve en betrouwbare opleidingspartner voor alle organisaties en medewerkers in de bouw- en vastgoedbranche. KPE levert een hoogwaardige bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers door het vergroten van kennis, vaardigheden en het professionaliseren van houding en gedrag.