Selecteer een pagina

Praktische inzichten in bouw- en investeringskosten van houtbouwprojecten

Biobased bouwmaterialen vormen een essentiële schakel in de transitie naar een circulaire economie en het verlagen van de CO2-impact van de bouw- en vastgoedsector. Toch blijft een belangrijk obstakel het gebrek aan transparantie over de bouw- en investeringskosten van houtbouwprojecten.

Een belangrijke vraag is daarom: Wat is de impact van houtbouw op bouw- en investeringskosten? Vaak wordt dit theoretisch onderzocht door een conventioneel bouwproject te vertalen naar een houtbouwvariant. Wat ontbreekt, is een praktijkgerichte analyse en benchmark van houtbouwprojecten.  Daarom zijn er twee onderzoeken uitgevoerd:

  1. Gedetailleerde analyse van 48 woningbouwprojecten, met specifieke focus op bouw- en investeringskosten, uitgevoerd door Alba Concepts, Bouwscoop en C-Creators. Het rapport kun je hier downloaden.
  2. Benchmark van 32 woningbouwprojecten gericht op woningcorporaties, uitgevoerd door IJKX/Watkostdebouwvaneenhuurwoning. Het rapport kun je hier downloaden.

Analyse van bouw- en investeringskosten

Een analyse is uitgevoerd op een dataset van 48 bouwprojecten. Deze totale dataset is vervolgens geanalyseerd op een aantal algemene aspecten, zoalstype woningbouw (een- versus meergezinswoningen), type bouwmethode (maatwerk,2D versus 3D) en type doelgroep (huur versus koop, sociaal versus commercieel).Voorgaande in relatie tot de bouw- en investeringskosten. Daarnaast zijn de kosten naderbeschouwd op de directe bouwkosten, de opslagen en de bijkomende kosten. Tot slot iser gespiegeld aan een conventionele referentie.

In dit onderzoek zijn in totaal 48 houtbouwprojecten met 2.006 wooneenheden. Van de 48 bouwprojecten bestaat 65% van de projecten uit meergezinswoningen en 35% uit eengezinswoningen. Daarnaast bestaat het overgrote deel van de projecten uit sociale huurwoningen (67%). Het aandeel middeldure huur volgt met 20% en tot slot is het aandeel koopwoningen het kleinst met 14%.

Uit de analyse komen vier hoofdconclusies:

  • Prijsconcurrentie mogelijk: Houtbouw kan concurreren met conventionele bouw, vooral bij eengezinswoningen en meergezinswoningen tot vier bouwlagen.
  • Conceptueel bouwen loont: Dit zorgt voor lagere algemene uitvoeringskosten.
  • Kostenverhogende maatregelen: extra maatregelen voor brandveiligheid, geluid en esthetiek verhogen de directe bouwkosten met 1-5%.
  • Kostenoptimalisatie nodig: er worden (onterecht) veel opslagen over opslagen gerekend in de indirecte en bijkomende kosten bij houtbouwprojecten

Het rapport kun je hier downloaden. Wil je meer weten? Neem contact op met collega Jip van Grinsven.

Benchmark van sociale houtbouwprojecten

Voor de benchmark werden 32 houtbouwprojecten vergeleken met soortgelijke projecten die gebruik maken van conventionele bouwmaterialen. Het onderzoek heeft zich gericht op bouwkosten, bouwtijd en milieueffecten van verschillende houtbouwmethoden, waaronder houtskeletbouw (HSB) en Cross Laminated Timber (CLT). Uit de benchmark blijkt dat HSB relatief concurrerend is, vooral voor laagbouw en eengezinswoningen, terwijl CLT meer mogelijkheden biedt voor hoogbouw. De conclusie is dat conceptueel bouwen een cruciale factor is voor de concurrentiekracht van houtbouw en bevelen woningcorporaties aan om te experimenteren met modulaire bouw, met name in stedelijke gebieden.

Het rapport, opgesteld door Wat kost de bouw van een huurwoning, kun je hier downloaden. Ook voor nadere info over dit rapport kun je contact opnemen met Wat kost de bouw van een huurwoning.

Het persbericht opgesteld door Built by Nature vind je hier.

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This