Onderzoek naar circulaire woningvarianten
De afgelopen maanden hebben Alba Concepts en DOOR architecten samengewerkt aan een onderzoek voor circulaire woningvarianten. In opdracht van PIANOo, Cirkelstad en provincie Zuid Holland, voor en door woningcorporaties Staedion en Trivire. Het onderzoek is een doorontwikkeling van de circulaire database. In dit onderzoek hebben wij de meest voorkomende corporatiewoningen doorgerekend naar circulaire varianten én visueel weergegeven hoe dit eruit ziet: Een ontwerp dus!
Wij zien groeiende ambities bij woningcorporaties op het thema circulariteit. Steeds meer woningcorporaties stellen doelstellingen voor circulair bouwen. Alba Concepts heeft deze circulaire doelstellingen vertaalt naar circulaire concepten. De doelstellingen hebben wij voor deze concepten gemeten door middel van KPI’s zoals CO2, MPG en Building Circularity Index®. Ook is de financiële vertaling gemaakt naar bouwkosten, onderhoudskosten en restwaarde. DOOR architecten heeft de verschillende ontwerpen gemaakt op basis van de materialisatie.
Dit onderzoek toont aan dat met een relatief kleine meerinvestering al betere prestaties op circulariteit behaald kunnen worden. Daarentegen is volledig biobased en circulair bouwen nog relatief kostbaar. Ook heeft het gebruik van biobased materialen, niet geheel verbazingwekkend, een hoge aanslag op de schaduwkosten. Wij geloven daarom in de volgende oplossingsrichtingen die worden ondersteund door de uitkomsten van ons onderzoek:
- Industrieel en conceptueel bouwen: De relatief hoge meerinvestering heeft op dit moment te maken met het verschil tussen lage bouwkosten van traditioneel bouwen en de hoge bouwkosten van houtbouw. Daarbij is een opkomende trend zichtbaar van industrieel en conceptueel bouwen. Door bouwprocessen te automatiseren en zoveel mogelijk uit te voeren in de fabriek, wordt tijd, arbeid en geld bespaard, een oplossing!
- CO2-opslag: Het is tamelijk onduidelijk hoe de uitstoot tijdens productie tussen hout en beton wordt berekend. Daarnaast is het afvalscenario van hout beduidend slechter dan beton en de CO2 opslag van hout is niet meegerekend.
- Top 10 maatregelen om circulaire impact te realiseren in zowel nieuwbouw als renovatieopgaves voor woningcorporaties:
- Biobased isolatiemateriaal;
- Het toepassen van minimaal 30% betongranulaat in beton;
- Kalkzandsteenwanden met een DUBOkeur®;
- Kunststof kozijnen met 100% recyclaat;
- Inzet op hergebruikte producten waar mogelijk van bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen;
- Biobased en losmaakbare niet-woning scheidende binnenwanden;
- Biobased en gezonde verf;
- Plaatmateriaal van (biologische) reststromen;
- Losmaakbare en/of hergebruikte dakbedekking;
- Demontabele keuken (met terugnamegarantie).
Naast de kritische noot ook mooie opvallende resultaten: Door het vermogen van de losmaakbaarheid in de circulaire variant, wordt de potentiële restwaarde van het totale object verhoogd. Een voorwaarde om de restwaarde ten einde van de levensduur te kapitaliseren is het maken van contractuele afspraken rondom terugnamegaranties met de leveranciers. Ook is de eerste stap snel te maken! Met een stijging van 5% aan directe bouwkosten tussen de conventionele manier van bouwen en de tussenvariant is er al met een minimale inspanning een mooi circulair resultaat te boeken.
Hierbij de link naar het ontwerp inclusief KPI’s.
Wil je meer weten? Neem contact op met
Woud Jansen
E | woud@albaconcepts.nl
T | 06 55 32 75 85