Meten is weten! Circulair Paviljoen ‘The Green House’ Utrecht.
Het circulair paviljoen ‘The Green House’ is een ontwikkeling van Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron. Het paviljoen moet 15 jaar lang een bron van inspiratie zijn voor een nieuwe circulaire economie. Deze unieke ontwikkeling betreft een horeca-, werk- en vergaderaccommodatie en wordt de plek waar duurzame innovaties getoond worden. Alba Concepts is gevraagd om, door middel van de Building Circularity Index©, de circulariteitsambitie meetbaar te maken. Daarnaast heeft Alba Concepts het circulair inkoopproces ondersteund.
Directe aanleiding voor de bouw van het paviljoen is het streven van het Rijksvastgoedbedrijf om op de locatie van ‘The Green House’ geen stedenbouwkundig gat te laten ontstaan, maar te streven naar een invulling die kan bijdragen aan de sociale levendigheid en sociale veiligheid. En heeft het paviljoen onderdeel uit laten maken van de aanbesteding van de herontwikkeling van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron hebben de ambitie geformuleerd om het circulair paviljoen te realiseren, inclusief circulaire businesscase en exploitatie.
In het voorjaar van 2018 heeft de ‘the Green House’ haar deuren geopend. De snelle bouw was mogelijk, omdat enerzijds volledig remontabel is gebouwd en er is gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen en anderzijds ook omdat er zoveel mogelijk is hergebruikt. Zo komt de glazen voorzet gevel uit de borstwering oude Knoopkazerne die naast ‘the Green House’ staat en is de bestrating hergebruikt uit Utrecht. De fundering is gemaakt van demontabele stelconplaten en blokken. Na 15 jaar kan het paviljoen daarom ergens anders worden geplaatst zonder dat er afval ontstaat bij de demontage. Op de vrijgekomen grond zou dan een grote woontoren ontwikkeld kunnen worden.
Alba Concepts heeft een beoordelingsmodel ontwikkeld wat het mogelijk maakt het circulariteitsniveau van het circulaire paviljoen ‘The Green House’ te bepalen, de Building Circularity Index (BCI). Deze methodiek biedt de mogelijkheid om een circulariteitsindex te bepalen op zowel product-, element-, als gebouwniveau. Op basis van deze BCI kon het ontwerpteam afwegingen maken en zijn de materialen en elementen ingekocht. Het ontwerp van architectenbureau cepezed was in basis al heel erg circulair. Kijk hier voor een toffe artist impression of een levensechte videoimpressie.
Begin 2019 heeft The Green House de publieksprijs Gouden Kikker gewonnen, een resultaat waar wij als Alba Concepts trots op zijn!
Wil je meer weten? Neem contact op met
Woud Jansen
E | woud@albaconcepts.nl
T | 06 55 32 75 85