Selecteer een pagina

‘Alba Concepts brengt je idee verder. Ook verder in de tijd. Ambities worden waarheid met Alba Concepts.’

Onno Dwars, commercieel directeur Ballast-Nedam Development

Meten is weten! Circulair Paviljoen ‘The Green House’ Utrecht.

Het circulair paviljoen ‘The Green House’ is een ontwikkeling van Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron. Het paviljoen moet 15 jaar lang een bron van inspiratie zijn voor een nieuwe circulaire economie. Deze unieke ontwikkeling betreft een horeca-, werk- en vergaderaccommodatie en wordt de plek waar duurzame innovaties getoond worden. Alba Concepts is gevraagd om, door middel van de Building Circularity Indicator, de circulariteitsambitie meetbaar te maken. Daarnaast heeft Alba Concepts het circulair inkoopproces ondersteund.

Directe aanleiding voor de bouw van het paviljoen is het streven van het Rijksvastgoedbedrijf om op de locatie van ‘The Green House’ geen stedenbouwkundig gat te laten ontstaan, maar te streven naar een invulling die kan bijdragen aan de sociale levendigheid en sociale veiligheid. En heeft het paviljoen onderdeel uit laten maken van de aanbesteding van de herontwikkeling van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron hebben de ambitie geformuleerd om een circulair paviljoen te realiseren, inclusief circulaire businesscase en exploitatie.

In het voorjaar van 2018 opent ‘the Green House’ haar deuren. De snelle bouw is mogelijk, omdat enerzijds volledig remontabel wordt gebouwd en gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen en anderzijds ook zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Zo komen de glazen voorzet gevel uit de borstwering oude Knoopkazerne die naast ‘the Green House’ staat en wordt de bestrating hergebruikt uit Utrecht. De fundering is gemaakt van demontabele stelconplaten en blokken. Na 15 jaar kan het paviljoen daarom ergens anders worden geplaatst zonder dat er afval ontstaat bij de demontage. Op de vrijgekomen grond zou dan een grote woontoren ontwikkeld kunnen worden.

Alba Concepts heeft een beoordelingsmodel ontwikkeld wat het mogelijk maakt het circulariteitsniveau van het circulaire paviljoen ‘The Green House’ te bepalen, de Building Circularity Index (BCI). Deze methodiek biedt de mogelijkheid om een circulariteitsindex te bepalen op zowel product-, element-, als gebouwniveau. Op basis van deze BCI kon het ontwerpteam afwegingen maken en zijn de materialen en elementen ingekocht. Het ontwerp van architectenbureau cepezed was in basis al heel erg circulair.

The Green House is een samenwerking tussen Strukton, Ballast Nedam en Albron. Volg het project op www.thegreenhouserestaurant.nl

Kijk hier voor een toffe artist impression of een levensechte videoimpressie.

Wil je meer weten? Neem contact op met

Woud Jansen
E | woud@albaconcepts.nl
T | 06 55 32 75 85

Hintham 152
5246 AK Rosmalen
T 085 782 67 68

Wij maken gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Bekijk ons privacy beleid | Sluiten
Instellingen
Share This