Selecteer een pagina

Louter positief

De dag die je wist dat zou komen, 10 oktober 2020. Oftewel de Dag van de Duurzaamheid. Deze dag is in 2009 door Urgenda in het leven geroepen om iedereen te inspireren en informeren over duurzaamheid. Het is alweer de 12de Dag van de Duurzaamheid! Wat mij betreft is deze 12de Dag van de Duurzaamheid louter positief. Ik leg het uit.

Laat 12 nou ook net mijn geluksgetal zijn. In ‘12 kwam de Tesla model S op de markt. De auto die laat zien dat duurzaamheid niet alleen voor geitenwollensokken is. Tevens is SDG (sustainable development goals) nummer 12 ‘verantwoorde consumptie en productie’ mijn favoriet. Ook zijn we volgens MVO Nederland dit jaar 12% duurzaam (al moet dit wel snel omhoog). Uiteraard is dit ietwat met een knipoog, maar ik geloof oprecht in een positieve aanvliegroute!

We kunnen het ook hebben over de droogtes, overstromingen en het smelten van de ijskappen. Dit zijn allemaal grote gevolgen van de klimaatsveranderingen. Alleen heb ik het gevoel dat steeds meer mensen ‘apocalyps moe’ zijn. Hiermee bedoel ik niet dat we weg moeten kijken van de gevolgen, maar laten we vandaag stil staan bij de kansen in plaats van de gevolgen van niks doen.

Zo hebben we de afgelopen jaren al enorme stappen gezet. Een voorbeeld hiervan is wind op zee. Tot voor kort was er subsidie nodig om wind op zee rendabel te maken. Vandaag de dag is het derde windpark op zee zonder subsidie een feit. Gaaf! Ook zijn zonnepanelen de afgelopen jaren getransformeerd van een innovatieve duurzaamheidsmaatregel naar een financieel product. Op zonnepanelen zit tegenwoordig zelfs een hoger rendement dan op vastgoed.

Ook andere duurzaamheidsthema’s zoals gezondheid staan steeds prominenter op de agenda. Zorgverzekeraars zien dit ook. Gezondheidsapps als Strava (duursporten) en Headspace (meditatie) worden door verzekeringsmaatschappijen als product aangeboden om gezondheid van haar klanten te stimuleren en zo ziekte te verkorten of zelfs te vermijden. Verschillende grote organisaties zien vitaliteit van medewerkers als topprioriteit. Zij beseffen dat door juist in te zetten op gezondheid hiermee de productiviteit wordt verhoogt evenals het werkgeluk.

We hebben nog 365 dagen tot de volgende Dag van de Duurzaamheid. Laten wij deze tijd gebruiken om allemaal ons best te doen en net dat duurzame stapje extra te zetten. Zodat we ook volgend jaar op 10 oktober 2021, de 13de Dag van Duurzaamheid, stil kunnen staan bij louter positieve ontwikkelingen. Wanneer wij elkaar volgend jaar op 10 oktober spreken, kun jij mij precies uitleggen welke duurzame impact jij hebt gemaakt. Wij doen met je mee!

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This