Selecteer een pagina

๐๐จ๐ฎ๐ฐ- ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ฌ๐ญ๐ ๐จ๐ž๐๐ค๐ž๐ญ๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ญ ๐ž๐ž๐ง '๐ง๐ข๐ž๐ฎ๐ฐ ๐ง๐จ๐ซ๐ฆ๐š๐š๐ฅ' ๐ฏ๐š๐ฌ๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐๐ซ๐š๐›๐š๐ง๐ญ๐ฌ๐ž ๐›๐จ๐ฎ๐ฐ๐ฉ๐ซ๐จ๐ฃ๐ž๐œ๐ญ๐ž๐ง

Het afgelopen jaar heeft Alba Concepts in samenwerking met Yellowchess in opdracht van Provincie Noord-Brabant een intensief traject begeleid voor รฉn door koplopers uit de gehele bouw- en vastgoedketen. De basis staat, deelnemers vanuit alle relevante marktsegmenten zijn verbonden en tussen de organisaties zijn relaties ontstaan. Om deze koers samen voort te zetten, ondertekenen zij gezamenlijk een manifest waarin zij zich committeren aan de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen (BACB).

Op woensdagmiddag 16 maart 2022 was het eindelijk zover. Na diverse (digitale) workshops konden de deelnemers fysiek bijeenkomen bij het Ketelhuis op Strijp-S in Eindhoven, een locatie die circulariteit ademt.

De middag startte met een terugblik moment, waarin alle deelnemers weer konden bijpraten. Na de terugblik was het tijd voor een inspirerende spreker. Dit was niemand minder dan Merijn Tinga. Jaren geleden bouwde surfer Merijn Tinga een surfboard van plastic afval dat hij op het strand vond. Als statement surfte hij 350 kilometers langs de kust met het surfboard van plastic, een recordpoging. Dit bleek later de start van zijn avontuur als de ‘Plastic Soup Surfer’. Die eerste recordpoging was het begin van vele opzienbarende expedities en sluwe campagnes tegen de plastic vervuiling. En dat resulteerde in een politieke doorbraak. Ken je de nu welbekende statiegeld op kleine plastic flesjes? Dit komt voort uit de inzet van Merijn. Merijn beschreef dit resultaat als een reis, waarin het ‘doen’ het allerbelangrijkste is. De BACB staat nu ook op het punt van deze reis, en ook deze transitie kunnen we zien als een reis die we samen gaan doorlopen. Met bewustwording alleen komen we er niet. Er is niet een optimalisatie van een systeem nodig, maar een systemische verandering nodig. Dit is de opgave waar we met de BACB voor staan.

Manifest ondertekenen

Hierna volgde het ondertekenmoment. Koplopers zoals Ballast Nedam, Hoedemarkers, Chainable, Koninklijke Smals, Zoontjes, Alba Concepts, Yellowchess, Provincie Noord-Brabant, Trudo, Drijvers, Van der Heijden, Gemeente Tilburg, Heijmans, Barli, Hurks, Schneider Electric, De Twee Snoeken, Elk en Midpoint Brabant hebben hun We Believe statement en het manifest รฉรฉn voor รฉรฉn ondertekend.

De laatste handtekening is gezet door de gedeputeerde Anne-Marie Spierings, die nog eens benadrukte hoe belangrijk de transitie naar circulair bouwen is. Verschillende opgaven in Brabant kunnen aan elkaar verbonden worden, zo kan de landbouwsector bijvoorbeeld ingezet worden om doelen van circulariteit te bereiken. Provincie Noord-Brabant wil de circulaire bouweconomie stimuleren van opdrachtgever tot leverancier.

Tot slot volgde er een fotomoment met de groep en het manifest, gevolgd door een volledig vegetarische lunch en de mogelijkheid om met elkaar te connecten, te netwerken en gebruik te maken van de vooruitblik kaartjes van โ€˜We are not really strangersโ€™. Het traject stopt hier namelijk niet! Wil jij met je bedrijf ook aansluiten? Laat het ons weten!

Avatar foto

Wil je meer weten? Neem contact op met

Tessa Verhulst
E | Tessa@albaconcepts.nl
T | 06 36 32 69 56

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  • ย 
  • ย 
Share This