Selecteer een pagina

Het binnenklimaat kan ook wel superfood gebruiken

Een betere en gezonde wereld! Dat willen wij toch allemaal? Ik zie in mijn werkveld dat naast de thema’s energie en circulariteit er steeds meer aandacht is voor gezonde gebouwen. Naar mijn idee ook terecht. Het is al langer bekend dat de gemiddelde Nederlander circa 85% van zijn of haar tijd binnen doorbrengt. Aanvullend tonen verscheidende wetenschappelijke onderzoeken aan, dat gezonde kantoren bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim. Wat ik mijzelf dan afvraag; als er zoveel hard bewijs is, waarom blijven wij vastgoed dan zien als een kostenpost en waarom bestaan er dan nog ongezonde kantoren?

Op dit moment heeft een kwart van de kantoren een ongezond werkklimaat en woont een op de tien Nederlanders in een ongezond huis. Bizar. Dit zijn cijfers die niet meer kunnen in een tijd dat gezondheid bij veel mensen hoog op de agenda staat. De quinoa en avocado’s zijn niet aan te slepen en wij yogaën ons helemaal suf, maar de printer in een gesloten ruimte zetten lijkt dan weer een hele opgave.

Wanneer in een kantoor de temperatuur boven de 25 of onder de 20 graden uitkomt, zorgt dit voor 2% minder productiviteit per temperatuurgraad . Hierbij moet ik direct opmerken dat het thermisch binnenklimaat slechts één van de aspecten is, die van belang zijn voor een gezond binnenklimaat. Andere harde aspecten van het thema gezondheid zijn de luchtkwaliteit, licht en akoestiek. Allen hebben duidelijk een effect op de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim van medewerkers. Daarnaast is de luchtkwaliteit ook van belang voor de gezondheid van de medewerker. Zo leven Nederlanders negen maanden korter door fijnstof en vier maanden korter door stikstofdioxide ten opzichte van de gemiddelde, gezonde levensverwachting .

Naast gezondheid, levert het ook gewoon geld op. Voor zowel medewerker als werkgever. Personeelskosten, inclusief de salarissen en de uitkeringen, hebben een significant aandeel in de operationele kosten van een organisatie. Een kleine verhoging van de productiviteit of een kleine afname van het ziekteverzuim leidt tot een verlaging van de personeelskosten. Investeren in een gezonde werkomgeving is dan toch niet meer dan logisch?

De gezondheid van medewerkers verdient naar mijn idee daarom de grootste aandacht binnen iedere organisatie. Een relatief kleine maatregel kan al een grote invloed hebben. Daarom is het noodzakelijk om bij een ontwerp niet alleen te kijken naar de energie en materialen, maar ook vanuit het perspectief gezondheid. Noem het ontwerpen vanuit een superfood-drive. Om een gezond klimaat te stimuleren kan het helpen om huisvesting niet als een kostenpost te zien, maar juist als een bedrijfsmiddel. En zou het niet mooi zijn als iemand niet per se naar buiten hoeft om een gezond luchtje te scheppen? Mijn stelling is dan ook dat wij dezelfde aandacht en passie moeten hebben voor onze leefomgeving, als die voor een gezonder eetpatroon!

1. Vereniging Schoonmaak Research & SGS search (2016). Onderzoek naar de gezondheid van de werkplek in kantoorgebouwen.
2. Ecofys, Fraunhofer IBP & Copenhagen Economics (2017). Healthy Homes Barometer: De invloed van gebouwen op de gezondheid van Europeanen.
3. Van der Graaf, C. & Broerstra, A.C. (2017). Maak gebouwen gezonder en productiever. Bouwfysica, 2019 (1), 31-33.
4. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2015). Luchtkwaliteit en gezondheidswinst.

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This