Selecteer een pagina

Dura Vermeer PCS Conceptwoning

Circulaire economie is een trend die zich steeds verder ontwikkelt. Er is een grondstoffenakkoord getekend en de eerste regelgeving (MPG) op het gebied van circulariteit is ingevoerd. Dura Vermeer Bouw Zuid omarmt deze ontwikkeling en neemt de taak op zich om aan de slag te gaan met dit thema. Als ontwikkelende bouwer heeft Dura Vermeer behoefte aan het eenduidig definiëren van het begrip circulaire economie voor zijn organisatie. Een van de eerste stappen die Dura Vermeer hierin zet is het meten van het circulariteitsniveau van de PCS conceptwoning door middel van de Building Circularity Index© (BCI).

Alba Concepts heeft samen met Dura Vermeer de benodigde data verzameld. Deze data zijn opgehaald bij de partners waarmee Dura Vermeer heeft samengewerkt tijdens het bouwen van de conceptwoning. Aan de hand van deze informatie hebben wij in de vorm van een Bill of Materials en een Bill of Connections een analyse gemaakt om te komen tot een BCI berekening. Op basis van deze resultaten hebben wij een inspiratiesessie gegeven voor 40 medewerkers van Dura Vermeer.

Jim Teunizen vertelde een inspirerend verhaal over wat de lineaire economie met de wereld doet en wat de circulaire economie kan betekenen. Hierbij heeft Jim ook aandacht besteed aan hoe circulaire verdienmodellen aan de transitie kunnen bijdragen. Tijdens de presentatie is vervolgens ingegaan op de rekenmethode die is gebruikt.

De uitdaging van het invullen van een BCI berekening zit vaak in het opvragen van informatie bij leveranciers. Hierin ondersteunen wij graag door een goede documentatie aan te leveren over wat wij verwachten van een leverancier. Het warme contact tussen Dura Vermeer en de PCS partners heeft ervoor gezorgd dat de productleveranciers snel informatie aan konden leveren, zodat wij de BCI toe konden passen.

Naast het berekenen van het circulariteitsniveau van de conceptwoning, heeft Alba Concepts ook de organisatie geïnspireerd op het gebied van circulariteit waardoor er meer bewustzijn is gecreëerd. Door de organisatie aan de hand mee te nemen in het verhaal van de circulaire economie vergroten wij de impact van een BCI berekening. De academische achtergrond en de optimalisaties na beproeving in de praktijk zorgen voor een goede balans tussen een werkbaar model en een goede meetbaarheid van circulariteit. Alba Concepts heeft ook aanbevelingen gedaan aan het team dat bezig is met de optimalisatie van de PCS woning. Zo kunnen zij aan de slag om de conceptwoning meer circulair te maken. Dura Vermeer beschikt nu over informatie van het circulariteitsniveau van de PCS woning en weet waar de potentie tot verbetering ligt.

Avatar foto

Wil je meer weten? Neem contact op met

Woud Jansen
E | woud@albaconcepts.nl
T | 06 55 32 75 85

Met de nieuwe inzichten uit dit project zijn onze medewerkers geïnspireerd om mee te bouwen aan de circulaire economie

Ineke Lenssen, manager klant & markt
Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This