‘Delen is het nieuwe hebben’
Actueel.
Alba Concepts loopt voorop in de actuele ontwikkelingen en praktische toepassingen binnen het vakgebied. Of het nu gaat om de circulaire economie, innovatief contracteren en aanbesteden of het ontwikkelen volgens het principe van valuecapturing.. Wij geloven erin dat het delen van meningen, kennis en praktijkervaringen een must zijn om als bouw- en vastgoedsector vooruitgang te blijven boeken.
Om onze expertise en vakkennis te verbeteren zijn wij continu bezig met innovatie. Via blogs, publicaties in vakbladen, social media, kennisplatforms en congressen delen wij onze kennis en ervaringen dan ook graag.
Nieuws
- Blog
CSRD een vloek of een zegen?
CSRD een vloek of een zegen? De komende jaren moet een grote groep bedrijven verplicht gaan rapporteren over duurzaamheid, volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe Europese regelgeving heeft als doel om de kwaliteit van informatie en transparantie over milieu- en sociale impact van bedrijven te vergroten en zo de transitie naar een duurzame economie te realiseren.
Lees meerAppels met appels vergelijken is (nog) geen appeltje eitje!
Van fouten kun je leren. Internet en social media staan vol met succesverhalen over duurzame en unieke projecten. Ogenschijnlijk allemaal aanbestedingen die ‘door een ringetje te halen zijn’. Maar geloof mij, zeker wat betreft circulair aanbesteden staan we echt nog in de kinderschoenen. Ook ik leer bij iedere circulaire aanbesteding wat ik bij een volgende selectie anders zou doen. Want er zijn niet alleen maar succes verhalen. Helaas heb ik ook zelf bij zowel het inschrijven als bij het opstellen van aanbestedingen missers gemaakt.
Lees meerHet circulaire mysterie van het ministerie van Financiën
Gemotiveerd heb ik afgelopen zomer door meer dan 100 beleidsonderwerpen van het ministerie van Financiën gestruind. En wat blijkt? Juist. Het woord circulariteit kom ik geen één keer tegen. Niet één keer. Sterker, er wordt slechts sporadisch gerept over duurzaamheid. Ik durf dat zorgelijk te noemen. We zitten momenteel in een materiaal- en grondstoffentransitie. Dit vraagt om een verandering in ons economisch systeem. Dus waar het echt om gaat, een noodzakelijke overgang naar een circulaire economie, daar is vanuit het ministerie van Financiën op dit moment geen aandacht voor. Dit is voor mij een onbegrijpelijk mysterie.
Lees meerWerkgeluk bij Alba Concepts
Werkgeluk bij Alba Concepts Of ik een blog wil schrijven over werkgeluk. Tja. Is dat niet wat afgezaagd, vroeg ik mijzelf af? Daarom stelde ik deze vraag onlangs aan mijn collega’s tijdens de lunch. Dit omdat het idee wel al een tijdje door mijn hoofd spookt. Direct kreeg ik allemaal verschillende reacties. De één vond het geweldig. De ander zei direct: dit zou ik niet doen. Anderen vroegen waarom ik het eigenlijk wilde doen en wat ik er mee wilde bereiken. Weer anderen hielden bewust of onbewust hun mond. Tegelijkertijd moest ik in mijzelf een beetje lachen, want wat had ik dan gedacht? Dat ik een éénduidig antwoord zou krijgen bij Alba Concepts op een vraag? Dacht het niet. Stiekem werd ik daar ook een beetje blij van. Van die bevestiging.
Lees meerAlba Paper: Bouwen binnen CO2-budget: benodigde condities en de potentie van Carbon Based Design
Bouwen binnen CO2-budget krijgt steeds meer voeten aan de grond in de bouw- en vastgoedsector. Dit relatief nieuwe fenomeen roept nog vragen en onduidelijkheden op. Hoe wordt dit budget bijvoorbeeld berekend? En waarom is het nodig? Wat kan ik doen in mijn werk om binnen CO2-budget te blijven? Begrijpelijke vragen die in de nieuwste Alba Paper “Bouwen binnen CO2-budget: benodigde condities en de potentie van Carbon Based Design” worden behandeld.
Lees meerTerug naar de middeleeuwen of vooruit naar vroeger?
Het verhaal van de drie biggetjes zit diep in de haarvaten van de Nederlander. Het eerste biggetje is lui en bouwt een huis van stro, zo gaat het verhaal. Het tweede biggetje doet iets meer moeite en bouwt een huis van hout. Beide huizen worden omvergeblazen door de wolf. Het stenen huis daarentegen blijft fier overeind staan. Want steen is sterk. Robuust. De bouwsector is aan het veranderen. Als er tot een aantal jaren terug over duurzaamheid werd gesproken, ging het vooral over energie. Inmiddels zou je holistisch moeten kijken naar een project- en gebiedsontwikkeling.
Lees meerAfstudeeropdracht: Hergebruikpotentie nieuwe producten.
Nick Kentie studeert momenteel af bij Alba Concepts voor de master Construction Management & Engineering op het thema meetbaar maken van circulariteit. Zijn onderzoek is gericht op het zo vroeg mogelijk bepalen wat de (toekomstige) hergebruikpotentie is van nieuwe producten. Momenteel is de hergebruikpotentie in BCI Gebouw nog lastig te onderbouwen.
Lees meerWeg met de eindejaar blogs!
De eerste dag van de lockdown waarop de twee mini’s weer thuis zijn, er weer in shifts gewerkt wordt en ik even geen luiers hoef te verschonen en boterhammen hoef te smeren. Een uitstekend moment om terug te blikken op 2020 en vooruit te kijken naar 2021!
Lees meerCash is king, data is queen…
Wanneer je hoort ‘cash is king’ moet je oppassen. Cash is namelijk meestal king in tijden dat kapitaal niet gemakkelijk beschikbaar is. Deze kreet hoor je voornamelijk in onzekere tijden of wanneer de rente hoog is (lees: van 1974 tot 2014). Daarnaast zie je dat instabiele tijden innovatie en een verandering van koers teweeg brengen. Deze innovatiekracht was ook te zien op het einde van de kredietcrisis van 2007.
Lees meerLouter positief
De dag die je wist dat zou komen, 10 oktober 2020. Oftewel de Dag van de Duurzaamheid. Deze dag is in 2009 door Urgenda in het leven geroepen om iedereen op deze dag te inspireren en informeren over duurzaamheid. Het is zelfs de 12de Dag van de Duurzaamheid!
Lees meerWanted: Irma voor het klimaat!
Bats boem, dat is impact maken. Op 12 maart maakte ze haar intrede tijdens een corona-persconferentie, Irma. En drie dagen later maakte ze een onuitwisbare indruk door haar vertolking van hamsteren. Dankzij corona werd Irma een bekendheid. En niet alleen een bekendheid, iedereen houdt van Irma. Mooi om te zien dat Nederlanders in paniek raakten toen Irma werd gewisseld. k wil ook een Irma voor het klimaat. Louter positief, waardoor verduurzamen een vanzelfsprekendheid wordt. Niemand kan er meer op tegen zijn want uiteindelijk brengt het enkel verbetering. Verduurzamen weg van de geitenwollen sokken. Niet enkel een linkse maar ook een rechtse hobby. Want we zien in dat duurzaamheid juist een kans is, welke we niet mogen laten lopen.
Lees meerDe Houten Eeuw
“Houten gebouwen zijn dé opslagplaats voor CO2 en is een van de antwoorden op de stikstofcrisis.” aldus de voorstanders. Maar is bouwen met hout wel echt zo goed voor het milieu? Is het hout voldoende constructief om echt de hoogte in te gaan? En wat is het esthetisch perspectief voor onze toparchitecten, wanneer we kijken naar beeldbepalende oplossingen in hout? Kortom, snijdt hout écht hout?
Lees meerEinddoel: bereikt!
Eindelijk is het dan zover. Het einddoel. Mijn droom. Het eeuwige verlangen van menig man is uitgekomen. Ik heb een kroeg! En niet zomaar een kroeg. Het is namelijk de kleinste kroeg van Brabant. De vertrouwde kroeglucht komt me tegemoet gewaaid als ik binnen loop. Dat zal vast en zeker te maken hebben met de vooraanstaande collectie kitsch, die de muren en het plafond bekleden. De sfeer is bruin en knus. Bovendien staat de asbak hier gewoon nog op de bar.
Lees meerHelp, ik heb circulaire ambities! Hoe vertaal ik ze naar de markt?
Circulariteit in de bouw is een booming thema waarnaar de afgelopen jaren veelvuldig onderzoek is gedaan, maar waarvan tot op de dag van vandaag nog geen éénduidige definitie is geformuleerd. Althans, zo blijkt in de praktijk. Maar dat er geen consistente definitie van bestaat, is niet per definitie zorgelijk. Het gaat erom wat voor joúw circulariteit betekent. Waarom wil jíj aan de slag met circulariteit? Wat zijn joúw drijfveren? Hoe hoog leg jíj de lat? Een persoonlijk ‘waarom’ is hierbij waardevoller dan een collectief eenzijdig antwoord.
Lees meerWelkom in de Mengfabriek!
Het is inmiddels een kleine drie maanden geleden dat wij afscheid hebben genomen van ons vertrouwde kantoor op de zolderverdieping in Villa Zuiderbosch te Rosmalen. Intussen heetten wij onze bezoekers welkom in ons nieuwe kantoor in DE circulaire hub van ’s Hertogenbosch: De mengfabriek.
Lees meerDe strijd tegen water die komt later. Of toch niet?
Water. Het gaat waar het niet gaan kan. Ook door heel Nederland. Gelukkig maar. Water en Nederland hebben door een rijke geschiedenis inmiddels een stevige haat-liefdeverhouding opgebouwd. De historie bracht ons verdriet. Dit door de extreme watersnoodrampen in de vorige eeuw. Maar het bracht ons ook veel geluk en liefde. Onze geweldige geografische ligging bleek een strategisch wonder voor de handel, waar we al eeuwen onze vruchten van plukken. Niet alleen door het vervoer over water, maar ook omdat we juist hier heerlijk kunnen recreëren. Iedere zomer ligt onze kustlijn weer vol met duizenden toeristen. Tot slot en zeker niet onbelangrijk, mogen wij ons gelukkig prijzen met het feit dat wij kraakhelder drinkwater hebben. En dat gewoon uit de kraan! Maar nemen wij dat laatste niet teveel voor lief?
Lees meerOnderwijs of eigenwijs?
Woud heeft voor het magazine Schooldomein een column geschreven over de turbulente tijden in onderwijsland. In de huidige bouw- en vastgoedmarkt zijn veel gehoorde kreten: "Van eigendom naar gebruik." en ‘"Delen is het nieuwe vermenigvuldigen." Maar waarom zouden scholen gebouw(elementen) of inrichting in eigendom willen hebben?
Lees meerHet binnenklimaat kan ook wel superfood gebruiken
Een betere en gezonde wereld! Dat willen wij toch allemaal? Ik zie in mijn werkveld dat naast de thema’s energie en circulariteit er steeds meer aandacht is voor gezonde gebouwen. Naar mijn idee ook terecht. Het is al langer bekend dat de gemiddelde Nederlander circa 85% van zijn of haar tijd binnen doorbrengt. Aanvullend tonen verscheidende wetenschappelijke onderzoeken aan, dat gezonde kantoren bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim. Wat ik mijzelf dan afvraag; als er zoveel hard bewijs is, waarom blijven wij vastgoed dan zien als een kostenpost en waarom bestaan er dan nog ongezonde kantoren?
Lees meerHet innovatiepartnerschap is geen aanbestedingsprocedure… Het is een aanpak!
Het innovatiepartnerschap is een relatief nieuwe aanbestedingsprocedure die in juli 2016 is geïntroduceerd in de Nederlandse aanbestedingswet. Klinkt interessant, vind je niet? Innovatiepartnerschap. Een koppeling van twee woorden die de natte droom van menig inkoper in bouwend Nederland goed samenvat: samenwerken in een partnerschap, innovatieve duurzame en circulaire oplossingen bedenken, een financiële boost geven aan de organisatie én strijden om de doelstellingen van 2050 te behalen. Afgelopen maanden deed ik onderzoek naar het innovatiepartnerschap. Mijn conclusie: het innovatiepartnerschap is geen aanbestedingsprocedure… Het is een aanpak! Een aanpak die vraagt om onbeperkte, directe interactie en dialoog met alle betrokken partijen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in rechtlijnig aanbestedingslandschap? Daarom hierbij drie tips voor het opzetten van een innovatiepartnerschap.
Lees meerLosmaakbaarheid als basis van hergebruik!
Een paar maanden geleden heb ik een blog geschreven over losmaakbaarheid in de bouw- en vastgoedsector, gekoppeld aan mijn afstudeeronderzoek. Ik heb toen het statement gemaakt dat wij niet alleen materialen moeten vastleggen in materialenpaspoorten, maar dat wij deze ook moeten losmaken! Inmiddels kan ik met trots melden dat mijn onderzoek aan de TUe is afgerond, gewaardeerd met een dikke acht en ik als consultant aan de slag ben bij Alba Concepts. Wat kan het snel gaan…
Lees meerOproep: Zoekt en gij zult vinden verbinden…!
…… en verbinden, dat zullen we! Want wat een mooi nieuws. Een volgende mijlpaal voor Alba Concepts. Begin deze maand hebben wij ons officieel verbonden aan een nieuwe locatie. Wij gaan naar de Mengfabriek op de Tramkade in ’s-Hertogenbosch! Dé circulaire hotspot in ‘ons’ Den Bosch.
Lees meerWij moeten niet alleen materialen gaan vastleggen, wij moeten ze ook losmaken!.
Materialen vastleggen, ik hoor het steeds vaker. In plaats van alleen fysiek in gebouwen, gebeurt het tegenwoordig ook digitaal in een materialenpaspoort. Maar wij moeten niet alleen materialen gaan vastleggen, wij moeten ze ook losmaken!
Lees meerAlleen ben je sneller? Samen kom je in ieder geval verder!
De markt is in beweging. En hoe. Na een aantal slechte jaren kent de markt op dit moment weer weelde. Vraag en aanbod lijken elkaar hierdoor weer moeizaam te vinden. Partijen zakken daarbij terug in een oude groef. Blijkbaar zorgt ons reptielenbrein ervoor dat de sector alleen maar weer kan denken aan de korte termijn, veelal gedreven door geld.
Lees meerDe duurzame kansenmachine van de toekomst… Het regeerakkoord!
Eigenlijk is het regeerakkoord best wel sexy! Tenminste, als je tussen de regels door kan lezen. Want nee, er staat helaas niks schokkends in. Niets wat we nog niet weten en weinig nieuwe of verrassende koersen. Verwacht ook niet dat het regeerakkoord ineens al onze duurzaamheidsproblemen op gaat lossen. Ik ben bang dat daar jammer genoeg nog regeerperiodes overheen gaan.
Lees meerAlba Concepts, wat vind ik er nou eigenlijk van?
Zondagochtend 1 oktober, 9.00 uur, inmiddels vijf volle maanden in dienst bij Alba Concepts. Een mooi moment om de balans op te maken: Wat vind ik er nou eigenlijk van? Zit ik op de juiste plek? Vijf maanden in dienst, vijf woorden die het eerste bij mij opkomen als ik denk aan Alba Concepts:
Lees meerAls je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg…
Op 1 juli 2016 is het innovatiepartnerschap als nieuwe aanbestedingsvorm in werking getreden. Een logische reactie om vraagstukken, waar je voor start van de aanbesteding het antwoord niet op kunt weten, in de markt te kunnen zetten. Fijn! De vrijheid in het aanbestedingsproces ervoor is gecreëerd. En nu?
Lees meerKrijg toch de saldering!
De PvdA (Vos) en GroenLinks (Van Tongeren) dienden vorig jaar december een motie in tegen minister Kamp over de salderingsregeling. Standpunt hierin is geweest dat deze regeling voortgezet moet worden in de huidige vorm, ook na 2020. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer in met het plan. Ik zou zeggen, Vos en Van Tongeren, krijg toch de saldering!
Lees meerHelp! Jij doet toch zeker ook mee?
Mijn naam is Stijn. Op het moment van schrijven ben ik druk bezig met mijn afstuderen aan de Technische Universiteit van Eindhoven, studie: Bouwkunde (Construction Management & Engineering) in opdracht van Alba Concepts. Mijn onderzoek richt zich op de voorliggende energietransitie in de gebouwde omgeving. Om mijn afstuderen tot een succes te brengen, heb ik jullie hulp hard nodig.
Lees meerAfspraak is afspraak! Toch?
Afspraak is afspraak. Tja… Een ongeschreven regel. Althans, zo ben ik in ieder geval opgevoed. Als klein kind is mij dit al bijgebracht door mijn vader. Maar wanneer is iets eigenlijk een afspraak? Is dat als het op papier staat, of als we de hand hebben geschud? Inmiddels moet ik bekennen dat ik erachter ben gekomen dat de praktijk weerbarstiger is. Ik heb ervaren dat het steeds lastiger wordt om na te gaan of een prestatiebewering van een producent daadwerkelijk klopt. Is die biologisch gevangen visstick nu wel écht zo biologisch zoals de verpakking doet geloven? Of is mijn nieuwe latoptas daadwerkelijk gemaakt van die beschreven gerecyclede petflessen? Normaliter zou ik rusten op die ene regel, geleerd van mijn vader. Juist, afspraak is afspraak! Maar kan dat nog wel?
Lees meerBudgetbepaling: Komt tijd, komt raad?
Je ontkomt er niet aan: de bouw- en vastgoedsector zit weer in de lift. De aantrekkende markt zorgt voor meer werkgelegenheid, een groei van de bouwproductie en dus positieve berichtgeving in kranten en media. Als ik met mensen om me heen spreek merk ik dit ook. Deze boost in onze sector zorgt ervoor dat de carrousel van werkgevers weer is begonnen. Een aantal heeft eindelijk de stap durven zetten naar een nieuwe werkgever en anderen geven aan dat de sfeer op kantoor is verbeterd omdat we eindelijk weer successen kunnen vieren. Er is weer vertrouwen en plezier na een aantal slechte en negatieve jaren. Dat is mooi!
Lees meer'Om de hete brij heen draaien' is in ieder geval niet circulair!
Al sinds de jaren 70, mede gevoed door de visie van regeneratief ontwerpen (professor John T. Lyle), is de bouw- en vastgoedsector er meer en meer van bewust dat grondstoffen op aarde eindig zijn. Filosofieën, zoals Performance Economy, Cradle to Cradle, Blue/Green Economy , Industrial Ecology, and Biomimicry zijn dan ook gericht op het verbeteren van zowel de technische als de biologische cyclussen op aarde. Gelukkig kan ik constateren dat vele industrieën zich ontwikkelen van een lineair naar een meer circulair proces. Helaas moeten we ook constateren dat de, vaak traditionele bouw- en vastgoedsector, nog behoorlijk achterblijft.
Lees meerOnderwijs of eigenwijs?
Onderwijsland. Het zijn turbulente tijden. Niet alleen de verdeling van geldstromen en de daaraan gekoppelde belangen zijn veranderd. Ook de doordecentralisatie van het buitenonderhoud zorgt ervoor dat het vastgoed van onderwijsinstellingen de laatste jaren enorm in beweging is.
Lees meerYes, trots om een loser te durven zijn!.
De eerste weken Alba Concepts. Wat hebben wij veel geleerd. Onze eerste opdrachten zijn afgerond, er zijn mooie nieuwe projecten bij gekomen, zelfs de eerste factuur is verstuurd en vandaag lanceren wij met trots onze eigen website. Deze eerste maand hadden wij zo vaak met elkaar besproken. Elk mogelijk scenario hadden wij bedacht. Maar toch zie je dat het weer anders loopt dan wij vooraf hadden kunnen bedenken. Dat is mooi. Het sterkt het gevoel dat je soms op ‘iets’ moet vertrouwen. Noem het ondernemen of lef. Er waren namelijk ook nu weer voldoende redenen te bedenken om het niet te doen.
Lees meer